Efektní a neobvyklá omáčka, která se podává k různým pokrmům, je možná jedním z hlavních tajemství úspěšné restaurace.
Z tohoto důvodu se nejlepší šéfkuchaři světa snaží jak vylepšovat klasické receptury, tak vytvářet nové jedinečné omáčky.
Které z nich jsou považovány za nejoblíbenější na světě?
Bešamel
Jedná se o skutečnou „perlu“ francouzské kuchyně, protože bešamel je nejoblíbenější a univerzální omáčkou.
Předpokládá se, že byl vyvinut již v 17. století královskými kuchaři.
Zajímavým faktem je, že bešamel je poměrně jednoduchý – vyžaduje velmi levné produkty. Omáčka se zpravidla připravuje na bázi mouky, mléka a másla.
Ostatní přísady se mohou lišit. Často můžete vidět sýr a muškátový oříšek v bešamelové omáčce.
Brusinková omáčka
Předpokládá se, že toto jídlo je darem skandinávské kuchyně. Obvykle se podává s živočišnými produkty.
Vrcholem brusinkové omáčky je její jedinečná rovnováha kyselosti a sladkosti.
Základem pokrmu jsou brusinky. Používají se i další produkty – feferonka, suchá hořčice, koňak.
Pesto
Znalci italské kuchyně pesto velmi dobře znají, protože ho lze podávat ke zcela odlišným pokrmům. Například se jednoduše používá na tousty nebo na zdobení těstovin.
Základem omáčky je bazalka, kvalitní olivový olej, parmezán, česnek a další přísady.
Nikdo neví, kdy bylo pesto poprvé vyrobeno. Mnozí tvrdí, že ho připravovali staří Římané.