Brandy v podstatě v procesu stárnutí změkne. Příliš ostrá chuť je signálem, že něco není v pořádku – např. se žábry nakazily škodlivými mikroorganismy nebo se špatně oddělila první část. Pokud je obsah cukru nízký (pod 12 %), je docela možné, že výsledkem je kyselina ethanová (octová).
I světoví výrobci některých druhů koncentrovaných alkoholických nápojů přidávají pro zlepšení chuti 1 ml glycerinu a 1 g cukru na 1 litr (i když glycerin je i tak mnohem sladší než cukr). Tím se opravdu zjemní nejostřejší odstíny, ale přesto úplně nezmizí. Ke změkčení pálenky se proto používají i jiné způsoby a postupy.
Nejvhodnější způsob, jak brandy zjemnit, je odležet. Právě v průběhu stárnutí se po roce nepříjemně ostrá chuť mění v pocit tepla při doušku. V případě, že nemáte klasický dubový sud, nyní se prodávají tzv. „dubové chipsy“ – tedy tenké dubové vločky, které se vloží do gázoviny a vloží do brandy, aby napodobily proces zrání v uzavřeném prostoru vařiče. dubový sud.
Více: Jak se tradičně barví brandy?
Používá se také přímé míchání bylin. Jednou z nejoblíbenějších bylinek na zjemnění brandy je pelyněk stepní nebo černomořský – Artemisia pontica. Na zjemnění a dochucení 70-80 litrů pálenky z něj stačí 10 stonků. Jeho vůně se koncentruje v listech a stonku po odkvětu. Při promnutí mezi prsty je cítit mimořádně příjemná vůně pižma. Někteří výrobci brandy ji dávají do destilačních přístrojů. Zkušení výrobci rakije však varují, že by se s artemisia pontica nemělo přílišné stárnutí přehánět – v tom případě totiž rakija začne hořknout. U nás je Pelyněk černomořský nejrozšířenější v severovýchodním Bulharsku, kde preferuje písčité půdy a teplo.
Další bylina používaná ke zjemnění brandy je škumpa. Její lektvar má obecně léčivý účinek – ale i tento účinek patří mezi její užitečné vlastnosti, i když trochu nečekaně.
Také na zjemnění pálenky se velmi často používá již zmíněná glycerol; zkušené rakije před ním ještě přidávají dubové lupínky.
Pro zjemnění brandy je klasický způsob, jak ji dát dělené jádro moruše nebo hobliny moruše v nádobě se širokým hrdlem, obvykle smaltované nádobě. Víko je ponecháno otevřené. Treska nebo hobliny z moruše se takto uchovávají 1 měsíc, pak se pálenka přelije do skleněných lahví – nebo do damajanů, ale klidně i skla; používání plastových nádob k uchovávání brandy je jednou z nejhorších chyb, které můžete udělat, protože nápoj bude z plastu nevyhnutelně zapáchat.
Více: Pýcha Bulharů: co je dobrá domácí pálenka?
- Oblíbenou metodou změkčování brandy je její umístění mrazák po tři dny. Po uplynutí této doby je výsledek velmi patrný.
- Někteří pijáci brandy aplikují na zjemnění brandy provzdušňování, pomocí akvarijního vzduchového zařízení. Samozřejmě, že před tím by perlátor neměl být v žádném případě používán k určenému účelu.
- Změkčení pálenky se docílilo také ředěním destilovaná voda.
- Další metodou s takovým účinkem je při varu v kotli přidat bikarbonát sodný.
Perfektní předkrm: Tento zimní salát se zelí a mrkví se hodí k jakémukoli alkoholu