Jaký olivový olej je nejlepší na vaření?

0570118001647154317 2108435 1920x1080.webp Všechny novinky

Olivový olej, rostlinný tuk extrahovaný z oliv, je zdravou alternativou škodlivých tuků. Olivový olej, oblíbený pro své zdraví prospěšné účinky, široce používaný v kosmetických výrobcích, nepostradatelná součást středomořské stravy, součást obřadů a zvyků křesťanů i židů, je vynikající volbou do vašich salátů i jídel.

Abyste jeho kvality využili na maximum, měli byste být informováni o tom, který olivový olej je vhodný ke konzumaci syrový a který olivový olej je nejlepší na vaření. Různorodost značek a druhů olivového oleje nabízená na trhu výběr nejen neusnadňuje, ale ztěžuje a mate spotřebitele stojícího před stánkem se stovkami lahví olivového oleje. Zjistěte, který olivový olej je nejlepší na vaření a proč byste si jej měli vybrat.

Jaký olivový olej je nejlepší na vaření?

Bojíte se nahradit tradiční slunečnicový olej, který používáte v kuchyni při vaření, olivovým, protože nevíte, který je vhodný na tepelnou úpravu a který na pečení a smažení? Objevte všechna tajemství a jemnosti vaření s olivovým olejem, abyste co nejlépe využili jeho výhod a jeho nesrovnatelné chuti.

11 prokázaných výhod konzumace olivového oleje

Jako nejlepší na vaření a nepostradatelná součást středomořské kuchyně je extra panenský olivový olej šťavnatý a všestranný – hodí se do salátů i na tepelnou úpravu. Existují mýty, které naznačují, že olivový olej není vhodný na vaření, protože při nízkých teplotách začíná kouřit. Tyto mýty byly v posledních letech vyvráceny desítkami vědeckých studií na toto téma a ukázalo se, že jsou zcela mylné.

Je pravda, že bod kouře olivového oleje je nižší než u tuků, se kterými jsme zvyklí vařit, ale to neznamená, že olivový olej není vhodný pro tepelnou úpravu, protože oxidační stabilita je důležitější a olivový olej je při vaření stabilnější než mnoho jiných olejů. Oxidační stabilita olivového oleje je s největší pravděpodobností způsobena jeho bohatým obsahem antioxidantů. Oxidační stabilita se vztahuje k tomu, jak odolné jsou tuky oleje vůči reakci, když jsou vystaveny kyslíku, teplu a světlu, a podle těchto kritérií je olivový olej vynikající volbou pro tepelné zpracování a překonává mnoho jiných tradičních kuchyňských olejů.

Který olivový olej je nejužitečnější?

To platí zejména pro extra panenský olivový olej, který je bohatý na tepelně odolné mononenasycené tuky. Tyto mononenasycené tuky dělají z olivového oleje tak zdravou volbu na stůl a právě díky nim má olivový olej blahodárné účinky na zdraví.

Výhody konzumace olivového oleje aneb proč vařit s olivovým olejem

Kromě toho, který olivový olej je nejlepší na vaření, vzrušuje hospodyňky další otázka, proč vařit s olivovým olejem, jaké zdravotní benefity přináší. Mezi hlavní výhody olivového oleje patří:

  • dodává tělu antioxidanty a polyfenoly, které jsou sice redukovány tepelnou úpravou, ale stále zůstávají více než v jiných olejích,
  • podporuje udržení zdraví kardiovaskulárního systému,
  • olivový olej je vhodný i do pečiva, nejen že dodává chuť sladkým a těstovým pochoutkám, ale také zajišťuje, že zůstanou měkké a nevysychají a neztrácejí chuť, i když nejsou připraveny ve stejný den,
  • si zachovává velkou část svých nutričních vlastností i při tepelné úpravě při vysokých stupních,
  • byly také prokázány zdravotní přínosy konzumace olivového oleje, včetně jeho protizánětlivých vlastností, jeho role při udržování krevního tlaku v normálních mezích, jeho role při udržování nízké hladiny špatného cholesterolu a vysoké hladiny dobrého cholesterolu, stejně jako jeho schopnosti minimalizovat riziko srdečního infarktu a mrtvice.

Článek je pouze informativní.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA