Je jídlo ve stoje škodlivé?

6538edb0b4d07eabb9c0eb7362b4723c4bf3c9d1f00c1 2101934 1920x1080.webp Všechny novinky

Trendy stravování ve stoje, vsedě a vleže se dostaly do centra pozornosti.

Například jídlo vleže na zádech bylo obzvláště módní ve starém Římě a Řecku. Od té doby se sezení u jídla stalo nejvíce podporovanou pozicí.

V poslední době se někteří lidé při jídle rozhodli vzpřímeně stát, buď jako způsob, jak ušetřit čas, nebo jako způsob, jak čelit sedavé kancelářské práci. Jiní však trvají na tom, že stání při jídle může být škodlivé pro trávení a vést k přejídání.

Je tedy v pořádku jíst vestoje? Odpověď je, že záleží. Tento článek zkoumá dostupné důkazy o tom, zda je jídlo ve stoje škodlivé nebo prospěšné.

Pokud vás pálí žáha – toto jsou pro vás zakázané potraviny!

Vstávání může urychlit trávení

Pozice, kterou při jídle zaujímáte, může ovlivnit vaši schopnost trávit jídlo. Potrava se totiž vyprazdňuje ze žaludku pomaleji, když člověk sedí nebo leží, než když stojí.

Přesné příčiny nejsou plně známy, ale zdá se, že roli hraje gravitace.

Stání vám může skutečně pomoci zhubnout tělesný tuk

Někteří lidé věří, že stání při jídle vám může pomoci zhubnout více než sezení při jídle.

Pokud spojíte stání s jídlem, můžete časem potenciálně zhubnout a zároveň zrychlit metabolismus jídla v těle.

Dalším způsobem, jak vám jídlo ve stoje může pomoci zhubnout, je ovlivnění toho, jak vnímáte chuť jídla. Studie z roku 2019 zjistila, že stání při jídle vedlo účastníky k tomu, že preferovali méně jídel, která jsou typicky příjemná na chuť, a více jídel, která obvykle považují za méně přitažlivá.

Zatímco účelem studie bylo prozkoumat chuť z hlediska toho, jak by mohla být použita v marketingu, zjištění by také mohla naznačovat, že stání při jídle může usnadnit výběr zdravých potravin. Může to být něco jako zelenina, která někomu může připadat méně přitažlivá, na rozdíl od tučných, zpracovaných potravin, které jsou oblíbené ve standardní americké stravě. V tomto ohledu však neexistují žádné přesvědčivé důkazy.

Může ve vás vyvolat pocit hladu

Na druhou stranu existují určité důkazy, že jíst ve stoje může ve skutečnosti způsobit větší hlad.

Vaše tělo má několik různých způsobů, jak zjistit, zda máte hlad nebo sytost. Jedním z nich je cítit, kolik jídla je v žaludku. Míra, do jaké se váš žaludek po jídle roztáhne, může vašemu mozku říci, zda jste jedli dost.

Čím více se váš žaludek natáhne a čím déle zůstane plný, tím méně pravděpodobně budete pociťovat hlad. To je důvod, proč potraviny, které se rychle tráví, jako jsou zpracované sacharidy, mají tendenci vyvolávat pocit hladu než ty, které se tráví déle, jako je vláknina a bílkoviny.

Může pomoci snížit reflux a pálení žáhy

Kyselý reflux nastává, když se obsah žaludku vrací zpět do jícnu. Toto je běžný příznak gastroezofageální refluxní choroby (GERD) a může vést k pocitu pálení uprostřed hrudníku, který se obvykle projevuje jako pálení žáhy.

Osobám s refluxem se často doporučuje, aby stáli vzpřímeně a vyhýbali se předklánění nebo ohýbání během jídla a několik hodin po jídle.

Je to proto, že naklánění nebo shrbení zvyšuje tlak v žaludku, čímž je pravděpodobnější, že se potrava dostane zpět do jícnu. Také gravitace při vstávání napomáhá rychlejšímu pohybu jídla trávicím systémem.

Také, pokud musíte ležet, například když usnete, je lepší ležet na levém než na pravém boku, což může reflux zhoršit.

Může způsobit nadýmání břicha

Zatímco jídlo ve stoje může urychlit trávení, může také v některých případech vést k zažívacím potížím, zejména pokud jde o sacharidy.

Každý může zažít plynatost a nadýmání z nestrávených sacharidů.

Obzvláště náchylné k takovým nepříjemnostem jsou však dvě skupiny lidí – lidé s intolerancí laktózy.

Způsobuje skořice kyselý reflux?

Výzkum ukazuje, že stání při jídle může pomoci rychleji rozložit jídlo, které jíte, a může dokonce vést k určité ztrátě tuku v průběhu času.

Může však také způsobit nadýmání nebo zhoršit hlad, což může nakonec vést k kilům navíc.

Lidé s kyselým refluxem nebo potravinovou citlivostí, jako jsou FODMAP nebo laktóza, jsou zvláště náchylní k zažívacím problémům ve stoje, zejména kvůli sacharidům.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA