Je možné identifikovat střevní potíže s vodou a sodou?

0176169001691903719 2102665 1920x1080.webp Všechny novinky

Ve snaze ušetřit čas a peníze na návštěvu lékaře se lidé snaží přijít s mnoha metodami autodiagnostiky. Bohužel ne všechny fungují.

Existují stovky zdravotních hacků, které můžete najít na internetu. Některé z nich jsou opravdu užitečné, jiné jsou prostě příliš životu nebezpečné na to, abyste je vyzkoušeli sami.

V poslední době se na sociálních sítích prosadil nový trend: Kontrolovat si zažívání sklenicí vody s rozpuštěnou sodou. Autoři videí vás ujišťují: vodu a sodu můžete jednoduše vypít nalačno a uvidíte, zda si říhnete. Někteří dokonce doporučují kvůli přesnosti používat časovač. Pokud například nedojde k žádné reakci, znamená to, že existují problémy s kyselostí žaludku a tento faktor lze považovat za hlavní ukazatel zdraví střev.

Jezte to při kardiovaskulárních problémech, bolestech žaludku a krásné pleti

Má smysl provádět takový experiment? Gastroenteroložka Ekaterina Kashukh odpovídá na otázku.

Pít vodu s rozpuštěnou sodou je nesmyslná a nebezpečná událost. Začněme tím, že identifikovat problémy se střevy podle říhání nelze, záleží na anatomické stavbě. Na hranici mezi žaludkem a jícnem se tvoří říhání. Objevuje se, pokud neexistuje způsob, jak udržet plyn kvůli slabosti svěrače v horní části žaludku nebo pokud je narušena peristaltika (pohyb svalů) jícnu. Proto říhání nemůže v žádném případě odrážet problémy se střevy.

Kromě toho může skutečně naznačovat některá onemocnění žaludku: zánětlivé procesy, žaludeční vředy. Je důležité pochopit, že jedlá soda je alkalická, alkalický roztok. V žaludku se neutralizuje kyselinou – žaludeční šťávou. To může skutečně vést ke zvýšené tvorbě plynu v žaludku a v případě onemocnění gastroesofageu – chlopeň mezi žaludkem a jícnem nefunguje dobře – ke říhání.

Pokud jde o bezpečnost: není užitečné provádět takové experimenty kvůli „syndromu kyselého ricochetu“. Vědci zjistili, že když se soda dostane do žaludku a neutralizuje kyselinu, žaludeční šťáva se začne produkovat ještě aktivněji. Jedlá soda sice poskytuje dočasnou úlevu, ale poté se problém začne zhoršovat.

Co způsobuje hrozné žaludeční křeče

Vysoká kyselost navíc může prolomit bariéru žaludeční sliznice, což vede ke vzniku erozí a žaludečních vředů, zejména u lidí, kteří jsou k tomu náchylní nebo mají agresivní formu bakterie Helicobacter pylori. I u lidí bez gastrointestinálního onemocnění může konzumace sody způsobit nadýmání a průjem.

Experimenty se sodou tedy nejsou užitečné a nedoporučují se. Ze stejného důvodu lékaři důrazně nedoporučují užívat vodu a sodu v boji proti pálení žáhy. Dříve se věřilo, že se jedná o jednoduchý a cenově dostupný lék, který dokáže rychle neutralizovat kyselinu a zmírnit nepříjemné příznaky. Od této myšlenky se ale upustilo právě kvůli „ricochetovému syndromu“: po dočasné úlevě následuje pouze zhoršení problému.

No, to je hlavní. Pokud si člověk myslí, že má gastrointestinální potíže, je důležité navštívit lékaře. Specialista analyzuje stížnosti, anamnézu, individuální zdravotní charakteristiky a předepíše potřebné vyšetření a v případě potřeby léčbu.

Článek má pouze informativní charakter a není doporučením ani náhradou za odbornou konzultaci.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA