Je nejlepší jíst ovesné vločky ráno nebo večer?

0237370001641313901 2104629 1920x1080.webp Všechny novinky

Pojďme vyvrátit ovesný mýtus. Někteří lidé věří, že nejlepší je jíst ovesné vločky v čisté formě ráno. To ale není pravda, protože taková snídaně nedodá tělu potřebné množství bílkovin, které naše tělo po spánku potřebuje. Odborníci na výživu proto doporučují jíst ovesné vločky jako druhou snídani nebo je kombinovat s proteinovými potravinami: ořechy, vejci, sýrem, proteinovým práškem, semínky nebo arašídovým máslem.

Užitečné vlastnosti ovesných vloček

Ovesné vločky mají mnoho výhod, a proto si je mnoho výživových poradců tolik chválí. Tyto cereálie by měli konzumovat lidé trpící akutním onemocněním trávicího ústrojí, kaše totiž obaluje žaludek, působí uklidňujícím způsobem a zbavuje tělo toxinů. Takovým lidem se doporučuje důkladně rozemlít a vařit obiloviny, aby hrubé částice nepoškodily gastrointestinální trakt.

Oves je zdravý díky vysokému obsahu vlákniny, která normalizuje činnost střev a snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Tato kaše navíc nasytí tělo celým komplexem minerálů, které podporují pohybový aparát. Díky těmto vlastnostem radí pediatři dětem vařit kaši, aby jejich kosti a svalová tkáň rostly a sílily.

Ovesné vločky jsou pro tyto lidi nebezpečné

Jak si vybrat zdravé cereálie?

Velmi často jsou v komerčních prodejnách k dostání tři druhy ovesných vloček.

První z nich je celozrnná, která se musí dlouho vařit. Odborníci na výživu se domnívají, že tento produkt je nejlepší volbou, protože obsahuje hodně živin a vlákniny. K přípravě obilné kaše musíte strávit alespoň 30 minut. To je důvod, proč celozrnný oves není nejoblíbenějším druhem.

Druhým typem jsou celozrnné cereálie. Získává se lisováním obilí pod průmyslovým lisem. Vločky jsou měkčí a zachovávají si stejnou sadu vitamínů a minerálů. Vločky lze vařit 15 minut nebo je jednoduše spařit vroucí vodou. Je to věc vkusu a preferencí.

Třetím typem jsou dušené vločky, nejčastěji se tento produkt používá k přípravě rychlé snídaně. Tato ovesná kaše se jednoduše zalije vroucí vodou nebo horkým mlékem. Takové vločky se nejen lisují, ale také napařují, aby se odstranila tvrdost.

Vystavení vysokým teplotám zničí některé živiny, ale ne všechny. Například takové vločky obsahují dostatek vitamínu E a vitamínů skupiny B a zachován je i celý minerální komplex.

Odborníci na výživu radí smíchat tři druhy ovesných vloček najednou. Napařené vločky tedy tvoří obalující základ, zatímco hladké vločky a zrna vytvoří strukturu a nasytí tělo maximálním množstvím vlákniny. Odborníci na výživu doporučují držet se poměrů 2-2-1, kde 1 je celozrnné jídlo.

U ovesné kaše tyto chyby nedělejte, zabijete její nutriční vlastnosti

Jaký je nejzdravější způsob přípravy ovesných vloček?

Nejzdravější variantou jsou ovesné vločky uvařené v mléce nebo vodě. Pokud dáváte přednost první možnosti, kupujte mléko s minimálním obsahem tuku. Neměli byste přijímat nízkotučné potraviny, protože vitamín E obsažený v obilovinách je rozpuštěn v tucích a bez nich jej tělo nedokáže vstřebat.

Pokud jako základ použijete vodu, pak do kaše přidejte ořechy, semínka nebo máslo. Pokud trpíte intolerancí laktózy, můžete běžné mléko nahradit mlékem rostlinným – obsahuje hodně bílkovin, které potřebujeme.

A pamatujte, že je lepší do kaše nepřidávat cukr. To výrazně zvyšuje obsah kalorií v misce. Dodejte sladkost přírodním ingrediencím – ovoce, bobule nebo sušené ovoce. Nejlepší je přisypat je na již uvařenou kaši, aby se tepelnou úpravou nezničily vitamíny.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA