Je to jeden z nejzdravějších zdrojů bílkovin

0663469001603187078 2096966 920x708.webp Všechny novinky

Krůtí maso má nižší obsah kalorií a tuku než červené maso, jako je hovězí nebo jehněčí.

Prázdninová sezóna na konci roku může být neustálým kolečkem hodů a večeří. Populární hlasy pro hlavní prvek obvykle jdou za různé zdroje bílkovin, jako je hovězí pečeně, jehněčí kýta, glazovaná šunka – a samozřejmě nejoblíbenější: pečený krocan.

Jak upéct novoroční krůtu: Vyvarujte se běžných chyb

Je bílé maso zdravější než červené?

Dobře propečený krocan zapůsobí vizuálně i chuťově. A co víc, má nutriční výhodu oproti červenému masu, jako je hovězí nebo jehněčí. Červené maso obsahuje vyšší množství kalorií a tuku, zejména nasycených.

Krůtí maso je bílé maso a je dobrým zdrojem libových bílkovin a komplexu vitamínů B. Nutričně je téměř na stejné úrovni jako kuřecí maso (konzumované bez kůže): s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu. Porce masa z krůtích prsou – asi jeden a půl plátků – poskytuje asi dvě procenta denních kalorií, které průměrný člověk potřebuje (na základě diety s 2000 kaloriemi); 11 % bílkovin; a pouze jedno procento celkového tuku.

Jak poznáte, že je krůta zkažená?

Není však dobré jíst příliš mnoho krůtí kůže (zdroj nasycených tuků). To může zvýšit hladinu cholesterolu v krvi. Nejlepší je vařit krůtu s kořením, bylinkami, sušeným ovocem, ořechy a různými druhy zeleniny pro vyvážené jídlo.

Ke zdravému stravování patří také kontrola porcí

Abyste předešli přejídání, je dobré cvičit kontrolu porcí. „Upravte si příjem svátečních pochoutek tím, že budete používat malé talíře a dávat si na talíř jen malé množství.

Buďte opatrní s cukrem pro vyváženější stravu

Vynechte omáčku z obchodu a brusinkovou omáčku, obvyklé polevy pro pečeného krocana. Omáčka má obvykle vysoký obsah tuku a sodíku. Zatímco brusinky jsou výborným zdrojem vitamínů A, C, E a K a také vlákniny, z ovoce by se dala povařit v oslazené vodě, aby vznikla omáčka. Půl šálku brusinkové omáčky obsahuje 50 g cukru.

Pokud máte rádi brusinkovou omáčku, připravte si vlastní vařením čerstvých brusinek se zdravějšími přísadami, jako jsou nasekané mandle, pomerančový džus, pomerančová kůra, zázvor nebo skořice. Internet nabízí mnoho receptů na lehčí a zdravější verze této omáčky.

Udělejte z toho zdravější jídlo bez nádivky

Vynechání nádivky – která obsahuje převážně chléb a tuk – je dalším způsobem, jak snížit kalorie a tuk ve vašem krůtím pokrmu. Místo toho pečte zeleninu v troubě jako přílohu bez viny.

V každém případě je období dovolených vhodnou dobou k tomu, abyste si zvykli jíst chutné a zdravé jídlo. Volte méně masa, více zeleniny. Je to všechno o výběru zdravějších potravin. Moderování je klíčové.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA