Jujube jam je symbolem kterého města v Bulharsku?

0180956001681894001 2113074 1920x1080.webp Všechny novinky

Přestože je naše země rozlohou malá, je bohatá na kulturu, zvyky a tradice, které nevylučují kulinářské požitky, tradiční pokrmy, jiné pro každý kout Bulharska. V různých částech světa se jedí jídla, která jsou neznámá jen pár kilometrů od místa, kde jsou populární a jsou součástí životního stylu a kořenů od nepaměti. Taková je historie jujubového džemu, který je symbolem jižní části Bulharska.

Rostlina, která zabíjí rakovinné buňky

Jujube jam – chuť, kterou stojí za to vyzkoušet

Pokud žijete v Rousse, na zlatém pobřeží Černého moře, v srdci Rodop nebo v hlavním městě, pravděpodobně jste o jujubovém džemu neslyšeli a ani neznáte toto užitečné, ale málo známé ovoce. Jujubový džem patří k tradicím regionu Staro Zagora a podle místního etnografického muzea byl ve 30. a 40. letech 20. století tradiční pochoutkou pro hosty ve městě.

Na jeho přípravu bylo potřeba jen kilogram ovoce, z něhož je třeba odstranit pecky, půl kilogramu cukru a sklenice vody – asi 250 miligramů. Tajemství chuti tohoto vzrušujícího, skvělého, ale mimo Starou Zagoru málo známého džemu bylo v přípravě – hospodyňky ho během vaření dlouho míchaly, opatrně a pouze jedním směrem, aby zůstal zachován plody vcelku a tím si zachovají všechny tóny chuti a vůně.

Superpotravina, která zabíjí rakovinné buňky

Co je to jujube?

Jujuba, ze které se jujube marmeláda připravuje, je v některých částech Bulharska oblíbená jako dzindzifka a také jako čínská datle. Je to vysoký keř nebo malý strom, jehož plody jsou velmi podobné plodům datlí. Vyskytuje se v přirozeném prostředí podél Středozemního a Černého moře, ale pro jeho pěstování byly vytvořeny i u nás plantáže, neboť jde o nesrovnatelně chutné ovoce, vynikající výraznými zdravotními benefity – nesrovnatelně bohaté na vitamín C, obsahující jód a železo, užitečné pro udržení krevního tlaku a špatného cholesterolu v normálních mezích.

Stromy, na kterých lahodné plody rostou, mají vynikající dekorativní vlastnosti, snadno se pěstují a mají dlouhou životnost – jsou stoleté a mezi nimi jsou i zástupci starší 300 let.

Pro své jedinečné chuťové vlastnosti a zdravotní přínosy se jujuba stala tradiční pochoutkou, kterou jsou hosté již řadu let vítáni jako specialita v rodném městě jujube jam – Staré Zagoře.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA