Kromě kapra – která ryba je na Mikuláše nejlepší

0815034001606826862 2110778 1920x1080.webp Všechny novinky

Výběr závisí na rodinných preferencích a místních tradicích. Mnoho rodin dodržuje tradici a dává kapra na stůl, ale najdou se i tací, kteří raději zkusí něco jiného.

Zhruba před 5 lety se začal hojně nabízet na trhu pangasius kolem Nikuldena. Nejčastěji se připravuje v troubě, krátce se opéká. Může se jíst s mléčnými omáčkami nebo pestem.

Krátce poté se stala populární další ryba – mečoun, který je však poměrně drahý. Její maso je hutnější – ryba je dravá a hodně se pohybuje. Nejlépe se hodí na grilování, jelikož je dobré kotlety před pečením potřít olivovým olejem. Pak je můžeme zalít tradiční rybí omáčkou – trochou olivového oleje, citronu, soli, černého pepře, prolisovaného česneku, kopru nebo rozmarýnu.

Loni patřil mezi nejoblíbenější ryby u Nikuldenu jeseter sumec africký, který je o něco dražší než kapr, ale mnohem levnější než pstruh a cejn. Sumec africký má jemný filet, vhodný na smažení nebo pečení.

Vánoční plněný kapr k svátku

Pokud dáváte přednost smažené rybě, můžete kromě kapra připravit sumce na kousky nebo amura – jeho vůně je světlejší, maso je navíc šťavnaté a křehké. Cena je ale trochu vyšší. Bílá ryba chutná nejlépe obalovaná.

Pstruha lze smažit vcelku nebo vařit v troubě s máslem, rozmarýnem a citronem. Stejně tak lze připravit i pražmu, která je v poslední době poměrně oblíbená. Makrela je vždy čerstvá a patří mezi nejprodávanější mražené ryby v okolí Nikuldenu.

Zde je několik receptů, které vám mohou pomoci při přípravě na svátek Mikuláše

Plněný pstruh

produkty
* 2 pstruzi asi 300 g každý
* 50 g vlašských ořechů
* 100 g hub
* 2 citrony
* 1 mrkev
* 30 ml olivového oleje
* 30 g kravského másla
* 5-6 stroužků česneku
* 5-6 oliv
* snítka fenyklu
* černý pepř, sůl.
Způsob přípravy
* Očistěte ryby.
* Mrkev a žampiony nakrájíme na kousky, stroužky česneku na 2-3 kousky a fenykl najemno.
* Naaranžujeme mrkev a žampiony, navrch rybu potřenou olivovým olejem, vložíme olivy, česnek a vlašské ořechy.
* Navrch dejte kousky másla a zabalte do hliníkové fólie.
* Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.
* V případě potřeby podávejte s oblohou.

Pečený filet z KAPRA: Ideální na Mikuláše

Pražma v mořské soli

produkty
* 2 středně velké pražmy
* 1 a půl balíčku mořské soli
* 1 bílek
* 1 citron
* fenykl, olivový olej, rozmarýn
Způsob přípravy
* Vyčistěte cejna. Dobře je osolte.
* Pokud chcete, můžete do bůčku vložit snítku rozmarýnu a plátky citronu.
* Smíchejte mořskou sůl s jedním bílkem v misce.
* Rozetřete tenkou vrstvu mořské soli na vhodný tác.
* Navrch položte pražmu a „obalte“ je zbylou mořskou solí, nenechávejte žádný volný prostor. Pouze oko by mělo zůstat nezakryté. To vám řekne, až bude ryba uvařená.
* Pečeme na 180 stupňů asi půl hodiny.
* Vyjměte z trouby, opatrně sloupněte vrchní vrstvu soli, která se rozsype na velké kusy.
* Mořská sůl odlupuje i slupku pražmy. Pokud ne, odstraňte ji, protože je velmi slaná.

Rybník s makrelou

produkty
* 3 makrely
* 1 lžička rýže
* 1-2 snítky pórku (pouze bílá chata)
* 6-8 polévkových lžic. olej
* 1 špetka mletého černého pepře
* 1-2 lžičky. suchý devesil, sůl podle chuti
Způsob přípravy
* Na rozpáleném tuku krátce orestujte nadrobno nakrájený pórek.
* Přidejte rýži a opékejte asi 2 minuty na mírném ohni, dokud nezesklovatí.
* Osolte, opepřete a zalijte asi 200 ml horké vody.
* Posypte devesilem.
* Nechte na ohni, dokud rýže nenasákne vodu. Směs přendejte na pekáč.
* Rybu očistěte zevnitř, omyjte a na povrchu udělejte několik lehkých řezů.
* Dochuťte solí a položte na rýži.
* Zalijte 400 ml horké vody.
* Rybu pokapejte olejem.
* Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 30-40 minut.

Dobrou chuť!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA