Cítit se „rozmazaně“, mít problémy se zapamatováním si věcí a mít problémy se soustředěním je to, co mnozí z nás nazývají „rozostření“.
Mezi běžné příčiny mozkové mlhy patří prožívání stresu nebo smutku, perimenopauzální ženy a vyčerpání. Ne každý ale ví, že mozková mlha může být způsobena i tím, co jíte. Odborníci vědí, že potraviny mohou také způsobit zánět v mozku, což vede k pocitům únavy a nespavosti.
Tyto potraviny mají tendenci mít nízký obsah antioxidantů a zdravých tuků, jako jsou omega-3, a naopak mají vysoký obsah trans-tuků, přidaných cukrů a rafinovaných škrobů, vysvětluje odborník na výživu.
Pro snížení rizika mozkové mlhy je nezbytná vyvážená strava. Bohatý na živiny a antioxidanty může podporovat zdraví mozku a kognitivní funkce.
10 nejzdravějších potravin na světě
Které potraviny pomáhají správně zásobovat mozek?
Potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, jako jsou mastné ryby, lněná semínka a vlašské ořechy, jsou zvláště prospěšné pro duševní jasnost. Stejně tak ovoce a zelenina bohaté na antioxidanty mohou chránit mozek před oxidačním stresem, který může jinak přispívat k mozkové mlze. Hydratace je také zásadní a nedostatek vody může vést ke kognitivním potížím.
Na podzim byste měli do svého jídelníčku zařadit dýni. Je bohatý na vlákninu a může uspokojit vaše každodenní potřeby. Vláknina je užitečná při odstraňování cholesterolu z těla a vyrovnává hladinu cukru v krvi a udržuje pocit sytosti po delší dobu.
Dýně je díky vysokému obsahu vitamínů A a C také zeleninou, která pomáhá posilovat imunitní systém. Draslík, vitamín C, vláknina a vysoký obsah antioxidantů v dýni chrání srdce.