Lutenica je oblíbeným zimním jídlem Bulharů – ve skutečnosti nikdo nečeká na zimu, aby ji snědl, a léto je zlatým obdobím pro přípravu domácí lutenice, píše gotvq.eu.

Tuto lahodnou omeletu si zamilujete od prvního soustu

Tradičně se připravuje z červené papriky s přídavkem lilku a mrkve nebo bez ní a někteří připravují ze zelené papriky i bílou lutenici, které se v jiných balkánských zemích říká „malijano“.

Proces přípravy trvá téměř dva dny, první den se papriky orestují a oloupou a druhý den se oloupané papriky (lilek a mrkev) melou a smaží. Tento rok však nový způsob přípravy lutenice vytlačil všechny ostatní svou rychlostí a hospodárností.

Recept, který si přečtete níže, je tedy momentálně jedním z nejžádanějších receptů na Balkáně a až si přečtete postup, pochopíte proč. Tato zapečená lutenice je velmi chutná a připravuje se snadno a jednoduše, bez plýtvání časem opékáním a loupáním zeleniny a bez použití nadměrného množství elektřiny.

Podívejte se, jak vyrobit lahodnou lutenika bez pečení a loupání paprik na jenata.blitz.bg