Výzkumný tým z USA, Německa, Česka a Saúdské Arábie pod vedením specialistů z Cleveland Clinic vyjmenoval nebezpečné následky užívání oblíbeného sladidla.
Podle studie zveřejněné v časopise Nature Medicine může erythritol zvýšit riziko mrtvice, srdečního infarktu a trombózy o 80 procent.
Po tři roky autoři sledovali více než 4 000 účastníků, kteří denně konzumovali vysoké dávky polyolového sladidla v jídlech a nápojích. Po úpravě statistik se ukázalo, že přílišná vášeň pro erythritol zvyšovala šance na rozvoj kardiovaskulárních onemocnění v dlouhodobém horizontu až o 80 procent. Následující dva experimenty také potvrdily tyto výsledky.
Nová studie zjistila, zda jablka mají nějaké výhody
Podobný mechanismus se vysvětluje rychlou akumulací molekul erythritolu v těle, což vede k možnosti vzniku krevních sraženin. Již několiknásobný příjem sladidla zvyšuje pravděpodobnost rychlého srážení krve na několik dní.
Erythritol je organický čtyřmocný alkohol, který existuje jako sladké bílé krystaly. Poprvé ji objevil v roce 1848 skotský chemik John Stenhouse a v 90. letech se látka začala prodávat v Japonsku pod názvem „cukrový alkohol“. Sladkost sloučeniny je 60 až 80 procent sladkosti sacharózy.
„Erythritol vypadá jako cukr, chutná jako cukr a dá se použít při vaření. Stal se miláčkem potravinářského průmyslu a je extrémně oblíbený pro použití v nízkosacharidových produktech a potravinách,“ řekl Hazen, hlavní autor studie a ředitel Centra pro kardiovaskulární diagnostiku a prevenci na Lerner Research Institute v Clevelandu. Klinika.Zdrave.to
Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení!