Tradice zavedly pro každý svátek speciální menu. Hostitelé měli odnepaměti předem jasno, co oslaví události ze života Krista, Matky Boží nebo některého ze svatých, na stůl postaví.

A pro moderního člověka, který si Velikonoce často spojuje s hojným svátečním jídlem, jsou velikonoční svátky nemyslitelné bez kozunaka a kraslice. Tyto kulinářské symboly nechybí ani u bratrského stolu v klášterech.

Kozunak vstoupil do velikonoční tradice teprve před sto lety. Tento zvláštní sladký rituální chléb, který symbolizuje tělo Kristovo, se u nás vyráběl asi v letech 1915 – 1920. Za komunistické vlády existoval zvláštní program a politika strany k odosobnění pravoslavných svátků.

Jedním z opatření tohoto programu, zaměřeného na znevažování velikonočních tradic, bylo nařídit pekárnám vyrábět kosunak po celý rok. To však nezabránilo tomu, aby kozunak zůstal symbolem Velikonoc.

Před jeho objevením se vyráběly speciální velikonoční chleby, sušenky a kravai. V západním Bulharsku i jinde je stále živá tradice pečení kukulniki – malých koláčků, do jejichž středu se vkládá syrové vejce, které se peče spolu s chlebem.

Tato tradice je také dodržována v klášterech a navrhované recepty se neliší od těch, které znají ženy v domácnosti. Zvláštností je, že v mnoha případech jsou produkty domácí výroby a tím je splněn požadavek, zejména při přípravě kosunaky – aby byly čerstvé.

Ale jak přesně se Masterlak kosunacs připravují? No, na jenata.blitz.bg najdete spoustu zajímavých a chutných receptů