Pro které lidi je kysané zelí extrémně škodlivé?

0424341001667300499 2107229 1920x1080.webp Všechny novinky

Kysané zelí se vyskytuje v národních kuchyních mnoha národů. Tento zdravý a chutný pokrm má dlouhou historii: již ve 3. století před naším letopočtem. bylo to jídlo pro dělníky, kteří stavěli Velkou čínskou zeď. Německé kysané zelí, korejské kimchi a polské bigos jsou známé po celém světě. Snad žádná jiná země ale nemá takovou rozmanitost pokrmů z kysaného zelí jako v Bulharsku a ne náhodou si získalo takovou oblibu.

V tomto článku vám řekneme, jak užitečné je kysané zelí, co z něj lze připravit a kdo by tento produkt neměl zneužívat.

Kalorický obsah a nutriční hodnota kysaného zelí

Ve 100 g kysaného zelí:

· 27 kcal;

· 1,6 g bílkovin;

· 0,1 g tuku;

· 5,2 g sacharidů.

Kolik soli se dává do litru vody na kysané zelí?

Výhody kysaného zelí

Posiluje imunitu

Kysané zelí je výborným prostředkem na posílení imunitního systému. Je to zdravý fermentovaný produkt obsahující mnoho vitamínů a minerálů. Je zvláště bohatý na draslík, mangan a kyselinu listovou.

Kysané zelí navíc obsahuje velké množství vitamínu A a je bohaté i na vitamín C, který pomáhá posilovat imunitu zejména v zimním období.

Vitamin C se při vaření rychle rozkládá. Ale při fermentaci k tomu nedochází a vitamín je zachován téměř celý.

Zlepšuje funkci střev

Jedná se o dietní nízkokalorický výrobek, obsahuje hodně dietní vlákniny – 2,2 g na 100 g. Příznivě působí na střevní mikroflóru, jelikož obsahují probiotika.

Snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Kysané zelí pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje rozvoji některých onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva.

Kysané zelí prochází přirozenou fermentací bez použití octa. Kyselina mléčná produkovaná během fermentačního procesu je prospěšná pro lidi s cukrovkou, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a inhibuje růst patogenních organismů ve střevech.

Pro které lidi Zelí extrémně škodí

· Kysané zelí by neměli konzumovat lidé s diagnózou hypertenze.

· Tento výrobek obsahuje velké množství soli. Jeho nadbytek může vést k zadržování tekutin, otokům a zvýšení krevního tlaku.

· Lidé s onemocněním trávicího traktu by měli jíst kysané zelí s mírou, protože může způsobit zvýšenou tvorbu plynů.

Jak vyrobit kysané zelí za 3 dny BEZ podlévání a míchání. Super snadné!

Může každý jíst kysané zelí?

Obecně platí, že kysané zelí je pro většinu lidí považováno za bezpečné. Ale lidé s určitými gastrointestinálními onemocněními mohou pociťovat nepohodlí při konzumaci kysaného zelí.

Zelí je hypoalergenní produkt, ale existuje malé procento lidí, kteří jsou na něj alergičtí. Pokud máte po konzumaci zelí alarmující příznaky (otoky, vyrážka, červené oči, nevolnost, průjem), poraďte se s alergologem.

Je možné jíst kysané zelí každý den?

Kysané zelí lze jíst každý den, ale stejně jako u všech potravin je třeba dodržovat střídmost. Kysané zelí obsahuje mnoho prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty, ale může obsahovat i velké množství soli. Konzumace tohoto produktu ve velkém množství může vést k přebytku soli v těle, což je zdraví škodlivé.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA