Proč by měl každý sníst pár sušených meruněk?

0875694001600093644 2097691 920x708.webp Všechny novinky

Meruňka pochází z Číny a na Sibiři a je součástí stejné rodiny jako broskev, švestka a třešeň. Sušené meruňky lze na trhu najít poměrně snadno. Jsou bohaté na vlákninu a také vitamín A, vitamín B2, vitamín C, sacharidy, fosfor, železo, vápník a niacin.

Doktorka Carla Lacerda hovoří o výhodách sušených meruněk.

Sušené meruňky mají vyšší koncentraci živin než čerstvé – ale také mají více kalorií, proto by se měly konzumovat s mírou. Abyste si je vychutnali naplno, jsou dvě možnosti: jedí se jako svačina nebo smíchané s ořechy, jako jsou kaštany, vlašské ořechy, dýňová semínka atd.

Jak se vyrábí sušené meruňky?

Plody se omyjí, rozpůlí a odstraní se pecky. Střed meruňky se pak stlačí, aby se uvolnila dužnina. Jakmile se dužiny všech plodů obrátí, meruňky se vloží do sušičky v jedné řadě. Sušení probíhá při teplotě blízké 57 stupňům.

Co léčí sušené meruňky?

Rozdíl mezi čerstvými a sušenými meruňkami

Čerstvé meruňky, stejně jako jiné ovoce, by měly být spotřebovány v určité krátké době. Chcete-li je uchovat, měli byste je uchovávat při pokojové teplotě a nevystavovat je slunečnímu záření. Po rozřezání by měly být uloženy v plastové fólii po dobu 3 až 5 dnů v chladničce.

Sušené meruňky nabízejí rychlý příval energie, protože mají vyšší koncentraci cukru a jsou bohatší na vlákninu a železo. Konzumace sušeného ovoce je rychlou a výbornou variantou vyvážené stravy, samozřejmě nezapomínáme na čerstvé.

Jedním z faktorů, který znevýhodňuje sušené meruňky oproti čerstvým, je to, že sušená verze má vyšší obsah cukru, proto by se měla konzumovat s mírou.

Jaké jsou výhody sušených meruněk?

Pokud hledáte výhody sušených meruněk, vězte, že toto ovoce má podobné výhody jako všechny oranžové plody. Jeho oranžová barva naznačuje, že je bohatý na karotenoidy, zejména beta-karoten, antioxidant, který je velmi prospěšný pro zdraví.

Meruňky obsahují více železo, hořčík, draslík, fosfor, vitamíny skupiny B a také A, C, K a další živiny. V sušené verzi jsou ještě bohatší na cenné složky jako vlákninu a železo – jsou ale kaloričtější.

V čerstvých meruňkách je větší zastoupení vitaminu C než v sušených. Důvodem je, že ke ztrátám tohoto vitaminu dochází při působení vzduchu a tepla používaného při sušení ovoce. Na druhou stranu látky jako kupř betakaroten, lykopen a pektin jsou při konzumaci sušených meruněk pro lidské tělo koncentrovanější a lépe stravitelné.

Meruňky pomáhají v boji proti rakovině díky vysokému obsahu vitamínu B17. Tuto látku najdeme i v peckách meruněk. Ovoce je bohaté na antioxidanty, které chrání před volnými radikály. Ke konzumaci pecek z meruněk se ale musíte výslovně a nutně poradit se zdravotníkem.

Sušené meruňky – jaké výhody a škody jsou v nich

Specifické výhody sušených meruněk

Meruňky jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C a vitamínu A. Betakaroten je látka zabraňující kardiovaskulárním onemocněním, neboť zabraňuje oxidaci LDL-cholesterolu a detoxikuje krev.

Sušené meruňky mají tu výhodu, že zlepšují funkci střev a trávení. Je to dáno vysokým obsahem vlákniny v těchto plodech.

Meruňky zabraňují onemocněním očí, například makulární degenerace, která se může objevit s věkem. Obsahují velké množství železa, přispívajícího k tvorbě hemoglobinu, složky červených krvinek.

Konzumace sušených meruněk může zlepšit příznaky kožních onemocnění jako je ekzém.

Pozornost! Článek nabízí pouze obecné informace bez lékařského vedení. Vždy se poraďte s odborným lékařem!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA