Šéfkuchař Alexander Taralezhkov z Master Chef dokázal v dopoledním bloku BTV divy.
Byl se svými učedníky, které nazýval „studenti“
Může to znít jako vtip, ale není – naučil je teorii Sarmas a Dolmas. Kromě akademického přístupu k tomuto pokrmu je v jeho kurzu samozřejmě praxe, kterou ale diváci neviděli.
Šéfkuchař Taralezhkov chce proměnit sarmu a dolmu na moderní kulinářskou, všiml si Vihrogon.bg.
Vysvětlil, že svým studentům ukáže alespoň 7 různých technik plnění a kroucení.
Odborník z „Masterchef“ zdůraznil, že v zimě by se měly nadívat sušené papriky, lilky atd.
V turecké tradici se náplň vyrábí z rýže nebo bulguru, ale aby byl pokrm více bulharský, Taraležkov ho preferuje s fazolemi.
Šéfkuchař z „Masterchef“ rozvíjí univerzální teorie o pokrmu
Slavný šéfkuchař řekl, že nejexotičtější dolmy se vyrábějí v Bangladéši, kde se náplň vyrábí z krevet a dává se do něčeho mezi cuketou a okurkou, vařená v kokosovém mléce.
Původní recept přinesli Arméni, kteří se tam před časem usadili, a postupně se přizpůsoboval místním produktům. „V Sarms a Dolmas jsou univerzální principy,“ řekl jejich „teoretik“ náčelník Taraležkov.
Snobský moment v jinak zajímavém tématu přinesl tým bTV. Za prvé, reportérka, která dělala rozhovor s Taraležkovem, uvedla, že neví, co je to dolma, což jen ukázalo její nízkou kulinářskou kulturu.
Pak však moderátor Petar Dochev vše překonal, když se Desi Stoyanové přiznal, že měl ze sarmi „trauma z dětství“ a nejedl je. Herec nezacházel do podrobností, ale řekl, že podstoupí terapii.
Dočev odjel do Kentu, kde mu šéfkuchař Taraležkov uvařil jeho „fusion“ sarmi a dolmu. Teprve pak by přešel k tradičním maminkám a babičkám. Desi Stoyanova pouze poznamenala, že to byla docela zajížďka, i když ji zřejmě překvapilo, že tak jednoduché jídlo může být pro její kolegyni traumatizující.
Sledujte nejnovější zprávy s BLITZ a na Telegramu. Připojte se ke kanálu zde