Šéfkuchař Alexander Taralezhkov z Master Chef dokázal v dopoledním bloku BTV divy.

Byl se svými učedníky, které nazýval „studenti“

Může to znít jako vtip, ale není – naučil je teorii Sarmas a Dolmas. Kromě akademického přístupu k tomuto pokrmu je v jeho kurzu samozřejmě praxe, kterou ale diváci neviděli.

Šéfkuchař Taralezhkov chce proměnit sarmu a dolmu na moderní kulinářskou, všiml si Vihrogon.bg.

Vysvětlil, že svým studentům ukáže alespoň 7 různých technik plnění a kroucení.

Odborník z „Masterchef“ zdůraznil, že v zimě by se měly nadívat sušené papriky, lilky atd.

V turecké tradici se náplň vyrábí z rýže nebo bulguru, ale aby byl pokrm více bulharský, Taraležkov ho preferuje s fazolemi.

Šéfkuchař z „Masterchef“ rozvíjí univerzální teorie o pokrmu

Slavný šéfkuchař řekl, že nejexotičtější dolmy se vyrábějí v Bangladéši, kde se náplň vyrábí z krevet a dává se do něčeho mezi cuketou a okurkou, vařená v kokosovém mléce.

Původní recept přinesli Arméni, kteří se tam před časem usadili, a postupně se přizpůsoboval místním produktům. „V Sarms a Dolmas jsou univerzální principy,“ řekl jejich „teoretik“ náčelník Taraležkov.

Snobský moment v jinak zajímavém tématu přinesl tým bTV. Za prvé, reportérka, která dělala rozhovor s Taraležkovem, uvedla, že neví, co je to dolma, což jen ukázalo její nízkou kulinářskou kulturu.

Pak však moderátor Petar Dochev vše překonal, když se Desi Stoyanové přiznal, že měl ze sarmi „trauma z dětství“ a nejedl je. Herec nezacházel do podrobností, ale řekl, že podstoupí terapii.

Dočev odjel do Kentu, kde mu šéfkuchař Taraležkov uvařil jeho „fusion“ sarmi a dolmu. Teprve pak by přešel k tradičním maminkám a babičkám. Desi Stoyanova pouze poznamenala, že to byla docela zajížďka, i když ji zřejmě překvapilo, že tak jednoduché jídlo může být pro její kolegyni traumatizující.

Sledujte nejnovější zprávy s BLITZ a na Telegramu. Připojte se ke kanálu zde