Toto jsou nejlepší potraviny, které pomáhají snížit hladinu triglyceridů

0812133001673130048 2092934 920x708.webp Všechny novinky

Některé potraviny, včetně obohacené sóji a mastných ryb, mohou pomoci snížit hladinu triglyceridů.

Triglyceridy jsou druh tuku, který se nachází ve vašem těle. Zvýšené hladiny jsou spojeny se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Strava hraje hlavní roli v produkci triglyceridů ve vašem těle. Některé potraviny mohou dokonce pomoci snížit hladinu v krvi.

Zde je 8 nejlepších potravin, které mohou pomoci snížit hladinu triglyceridů.

1. Sójový protein

Přehled 46 studií ukázal, že konzumace sójového proteinu, včetně sójového proteinového izolátu a sójových izoflavonů, významně snížila zvýšené hladiny triglyceridů.

Denní příjem alespoň 25 gramů sójového proteinu je nejúčinnější při snižování těchto krevních tuků.

Jak snížit hladinu triglyceridů

Sójové boby, edamame, tofu a tempeh jsou vynikajícími zdroji isoflavonů, zdraví prospěšné sloučeniny spojené se snížením triglyceridů, regulací hmotnosti a zlepšením symptomů menopauzy.

Fermentované sójové produkty jako natto a tempeh mají vyšší nutriční hodnotu než nefermentovaná sója. Při použití jako náhrada zdrojů živočišných bílkovin mají silný účinek na snížení triglyceridů.

2. Tučné ryby

Tučné ryby, jako jsou sardinky, losos, makrela a sleď, jsou důležitými zdroji omega-3 tuků snižujících triglyceridy.

Omega-3 mastné kyseliny jsou typem zdravého tuku. Kromě toho, že jsou nezbytné pro zdravé buněčné membrány, také pomáhají snižovat záněty, podporují zdraví střev a mozku a snižují hladinu cholesterolu.

Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace této tučné ryby ve prospěch libových ryb, jako je treska nebo libové maso, významně snižuje hladinu triglyceridů.

3. Avokádo

Avokádo je ovoce s vysokým obsahem tuku a bohatým zdrojem mononenasycených mastných kyselin.

Studie ukazují, že nahrazení nasycených tuků, trans-tuků a sacharidů ve stravě avokádem významně snižuje hladinu triglyceridů.

Také mononenasycené tuky z avokáda jsou při snižování hladiny cukru v krvi lepší než jiné druhy tuků. Pomáhají také snižovat některé rizikové faktory metabolického syndromu, což je stav, který zvyšuje riziko rozvoje diabetu 2. typu a srdečních onemocnění.

Chcete-li zvýšit příjem avokáda, zkuste si připravit guacamole a použijte ho jako dip, na tacos, v zábalech nebo v salátech. Nebo jednoduše přidejte na kostičky nebo nakrájené avokádo do svých oblíbených jídel pro extra podporu zdravých tuků.

4. Quinoa

Quinoa je druh semene získaného z rostliny Chenopodium quinoa pocházející z Jižní Ameriky.

Je oblíbený pro svůj vysoký obsah bílkovin a minerálních látek. Nabízí také antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, obojí spojené se sníženým rizikem srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a obezity.

Kromě toho studie u zdravých starších dospělých ukázala, že konzumace sušenek vyrobených s 60 gramy quinoy denně po dobu 4 týdnů vedla k malému, ale příznivému snížení triglyceridů a ke zlepšení zdravotního rizika srdce.

Celkově lze říci, že pravidelný dietní příjem quinoy může udržovat zlepšené hladiny triglyceridů.

5. Celá zrna

Celá zrna, jako je oves, pohanka, ječmen a proso, jsou uznávány pro svou potenciální roli při snižování rizika srdečních onemocnění.

Například ovesné vločky jsou účinné při snižování celkového cholesterolu a hladiny cukru v krvi. Nebylo však prokázáno, že by specificky snižoval hladiny triglyceridů.

Mezitím bylo prokázáno, že pohanka, ječmen a proso snižují hladinu triglyceridů až o 74 %.

Proto je dobré pravidelně zařazovat do svého jídelníčku kombinaci celozrnných výrobků, které vám pomohou udržet hladinu triglyceridů nižší.

6. Kokosový olej

Kokosový olej má špatnou pověst kvůli vysokému obsahu nasycených tuků, přesto je stále studován pro jeho potenciální ochranné účinky proti srdečním chorobám.

Kokosový olej má smíšený profil mastných kyselin, včetně nasycených tuků a triglyceridů se středně dlouhým řetězcem (MCT).

7. Česnek

Česnek je bylina a běžné koření s léčebným účinkem na kardiovaskulární onemocnění.

Česnek byl například chválen pro své antihyperlipidemické vlastnosti – jinými slovy prokázanou schopnost snižovat hladinu triglyceridů a cholesterolu.

Ve studii na 40 lidech s metabolickým syndromem užívání 45 mg na libru (100 mg na kg) syrového drceného česneku dvakrát denně po dobu 4 týdnů významně snížilo triglyceridy.

8. Brukvovitá zelenina

Květák, zelí, brokolice, růžičková kapusta, bok choy a kapusta jsou členy rodiny zeleniny Brassicaceae.

Tato brukvovitá zelenina je bohatá na sloučeniny zvané glukosinolát a isothiokyanát. Starší i novější studie zdůrazňují jejich roli při snižování oxidačního stresu a jejich potenciál snižovat riziko rakoviny.

Jaká jsou rizika vysokých hladin triglyceridů?

Ve studiích na zvířatech bylo prokázáno, že sloučeniny v brukvovité zelenině významně snižují hladiny triglyceridů a zlepšují markery metabolického zdraví.

Ačkoli je zapotřebí více lidského výzkumu, tato skupina zeleniny má velký potenciál pro konzistentní zlepšení metabolismu krevních tuků a metabolického zdraví.

Vysoké hladiny triglyceridů zvyšují riziko metabolického syndromu, srdečních chorob a cukrovky 2. typu.

Změny stravy a životního stylu však mohou pomoci snížit zvýšené hladiny triglyceridů. Na oplátku to může zlepšit vaše metabolické zdraví.

Bylo prokázáno, že sójové proteinové produkty, tučné ryby, celozrnné výrobky, quinoa, avokádo, kokosový olej, česnek a brukvovitá zelenina významně snižují hladinu triglyceridů.

K objasnění role kokosového oleje a zejména brukvovité zeleniny v jejich kardioprotektivních účincích je však zapotřebí více lidských výzkumů.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA