Ryby jsou zdravé a velmi chutné jídlo. Dá se péct, smažit, obalovat, plnit… Jednou z nevýhod rybích pokrmů je specifický a nepříjemný zápach. Existuje pár jednoduchých triků, kterými lze tento zápach odstranit, nebo alespoň omezit.
Stačí přidat trochu zeleniny nebo koření, zde jsou nejpoužívanější z nich:
Brambory
Do vroucího oleje přidejte několik tenkých plátků brambor. To stačí, aby se zabránilo vzniku nepříjemného zápachu smažených ryb v celém bytě.
Jak správně vařit ryby
Citrón
Přidejte nakrájený citron nebo vymačkanou citronovou šťávu. To pomůže snížit rybí zápach a dodá pokrmu svěží chuť.
Česnek
Česnek má specifickou a poměrně silnou vůni. Do tuku, ve kterém rybu opékáte, přidejte trochu nasekaného nebo prolisovaného česneku. Tím se nejen sníží nepříjemný zápach ryb, ale pokrm získá aromatičtější chuť.
Cibule
Další zeleninou se specifickou a silnou vůní je cibule. Můžete použít nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli.
Kopr
Svěžest a příjemnou vůni rybímu pokrmu dodá trocha čerstvého nebo suchého fenyklu.
Petržel
Petržel je koření s výraznou chutí, které snadno odstraní nepříjemný rybí zápach.
Můžete experimentovat s různými kombinacemi výše uvedených ingrediencí, abyste našli to, co vám nejvíce chutná. Každý z těchto prvků může pokrmu dodat aroma a chuť a zároveň pomáhat skrýt nebo omezit pach ryby.
Nabízíme vám velmi snadný recept, se kterým připravíte téměř jakoukoli rybu vhodnou na smažení.
5 fatálních chyb při vaření ryb
Recept na smaženou rybu s česnekovou kaší
produkty
* 1 kg ryb
* 10 polévkových lžic. mouka
* 1 lžička oleje
* 200 g vlašských ořechů
* 7-8 stroužků česneku
* 2 polévkové lžíce. ocet
* sůl podle chuti
Způsob přípravy
* Rybu očistíme a osolíme.
* Rozehřejte polovinu tuku a orestujte rybu.
* Smažte mouku dozlatova.
* Na zbylém tuku za stálého míchání lehce orestujte mouku. Postupně ředíme předehřátou vodou.
* Hotovou kaši stáhněte ze sporáku.
* Přidejte drcené vlašské ořechy, česnek, ocet a sůl.
* Rybu podávejte s pikantní kaší.
Dobrou chuť!