Vánoční kutia 2024, nejlepší recept

Kutja.jpg Všechny novinky

Kutia je velmi staré jídlo. Navzdory tomu, že se stal součástí křesťanských tradic, byl používán i pohany. V překladu to slovo znamenalo vařenou pšenici. Byla připravena jako symbol dobra a blaha rodiny, nad kterou bdí zesnulí předkové. To znamená, že se jedná o pohřební jídlo. Připravuje se na pohřební stůl. Také – jako sváteční požitek.

O Vánocích je kutia považována za jídlo, které musíte mít. Je přítomen na stole během slavnostní hostiny, která se otevírá lžící této dobroty. Po jídle všichni hosté znovu políbí kutyu a vzájemně si vyslovují přání.

To znamená, že toto jídlo lze považovat za nejdůležitější při vánočních koledách a hostinách. Proto se musí připravovat obzvlášť pečlivě, aby se za svou kvalitou, chutí a vzhledem nezčervenal.

Jak vařit kutyu na Vánoce?

Musím říct, že receptů na toto jídlo je mnoho. Ne každá hospodyňka nyní používá celozrnnou pšenici. To se dříve viditelně či neviditelně skladovalo ve stodolách. Nyní jděte hledat skutečné obilí. Na pultech je stále více obilovin. Ale to je jedno. Recept je tak demokratický, že umožňuje nahradit jednu přísadu jinou bez velkého dopadu na kvalitu a chuť pokrmu.

Ingredience:

  • Pšenice – 500 gr.
  • Mák – 200 gr.
  • Vlašské ořechy (nebo jiné) – sklenice.
  • Med – od pár lžic po půl sklenice.
  • Cukr, kandované ovoce, rozinky – volitelné.

Dříve se pšenice nejen několik hodin vařila, ale také předem rozmělňovala. Doporučuje se tak učinit. Nejprve omyjte zrna a rozdrťte je v hluboké misce paličkou, dokud se neodlupují slupky (plevy). Nyní můžete vařit. Proces není rychlý.

  1. Pšenice udržovat v ohni alespoň hodinu. Doporučuje se umístit hrnec s obilím do trouby. Necháme několik hodin vařit, dokud pšenice nezbělá. Chuť tak bude bohatší a tradičnější.
  2. Mák – sekat. Pro tento proces je ideální mlýnek na kávu. Vzniklou makovou mouku pak zalijeme vroucí vodou. Nechte pár minut odstát. Přeceďte přes plátýnko a přidejte k obilí. Všechny ostatní ingredience nakrájejte na malé kousky (ořechy, kandované ovoce) a přidejte je tam.
  3. Miláček je třeba znovu zahřát. Vše promíchejte. Když směs vychladne, dejte ji do lednice. Vánoční kutia je připravena.

Co můžete změnit v receptu Kutia?

Abyste pochopili, co je kutia a vytvořili si recept sami, musíte pochopit, že se jedná o jídlo skládající se z obilovin a sladkostí. Zbytek je plodem vaší fantazie a vkusu. Nyní je tedy pšenice často nahrazována rýží. Není to tradiční, ale je to povoleno.

Chcete-li získat chutnou kutiu, měla by se rýže také vařit v troubě a dobře ji opláchnout v tekoucí vodě. Nasypte cereálie v poměru jedna ku dvěma (voda) a připravte. Pravá kutia na Vánoce se připravuje ze směsi zrnin: pšenice, ječmen, kroupy. V zásadě můžete nechat jen poslední zrnko. Ukazuje se také chutné.

Nyní o doplňcích. Kromě tradičního máku a ořechů tradičně přidávají:

  • vařené sušené ovoce,
  • rozinka,
  • kandované ovoce,
  • bobule z džemu,
  • dokonce i cukrové koule.

Zde je obrovský prostor pro kuchařské specialisty. Fantazírujte na základě vlastních preferencí a vkusu. V receptu se doporučuje ponechat mák a med. Bez nich to nebudou vánoční hody, ale úplně jiné jídlo.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA