Dlouhou dobu se v našich končinách používal především olej výhradně ze slunečnicových nebo řepkových semen.
Pro mnohé jsou tyto produkty stále základní, protože dobře zvládají své úkoly a jsou docela chutné při oblékání salátů v nerafinované formě.
Trh s rostlinnými oleji je však tak obrovský, že vás překvapí, z čeho lze rostlinný olej vyrobit.
Co by měli gurmáni vědět
Melounový olej
Málokdo ví, že z tohoto šťavnatého a chutného ovoce se připravuje rostlinný olej. Samozřejmě s ním nemůžete smažit ani péct, ale můžete ho použít na dresink.
Chuť oleje je velmi zajímavá a specifická. Odborníci však zaznamenávají vysokou chuť produktu.
Lanýžový olej
Každý ví, že lanýže patří mezi nejdražší houby na planetě, což slavné kuchaře neděsí: jejich typická jídla často obsahují tuto prémiovou složku.
Mnozí budou zvědaví, že taková drahá houba se používá k výrobě poměrně drahého rostlinného oleje.
Někteří výrobci se také snaží nahradit lanýžové aroma aromatem, aby vyrobili cenově výhodnější produkt.
Olej z chia semínek
Tento olej by také neměl podléhat tepelné úpravě, ale může se stát cenným doplňkem jídelníčku. Olej z chia semínek lze také nazvat superpotravinou.