Zde je nejunikátnější rostlinný protein

0895989001574936246 2099251 1920x1080.webp Všechny novinky

Sójové produkty (např. tempeh a sójové mléko) patří do skupiny masa a alternativních potravin a tato skupina potravin poskytuje bílkoviny, což je základní živina, která plní více funkcí.

Protein obvykle pochází ze dvou zdrojů – rostlinného a živočišného. Rostlinné zdroje bílkovin (např. fazole a čočka) jsou obecně považovány za neúplné, protože jim chybí jedna esenciální aminokyselina.

Ovlivňuje sójové mléko hladinu estrogenu?

Ale živočišné bílkoviny a sójové bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné k tvorbě tělesných bílkovin. To je důvod, proč se sójové boby a sójové produkty nazývají kompletní rostlinné bílkoviny.

Současné vědecké poznatky ukazují, že konzumace sóji má pozitivní přínos na hladinu krevních lipidů. Zdá se, že příjem sóji má malý přínos na hladinu cholesterolu a triglyceridů lipoproteinů s nízkou hustotou, které mohou při vysokých hladinách zvýšit riziko srdečních onemocnění.

V případě rakoviny většina studií uvádí, že příjem sóji je spojen s nižším rizikem určitých typů rakoviny, ale k závěru je zapotřebí více studií. Další tvrzení, jako je snížení symptomů menopauzy a prevence osteoporózy (nebo křehkých kostí), jsou v současné době neprůkazné.

Vzhledem k výše uvedeným zjištěním nezapomeňte jíst sójové produkty, protože jsou stále prospěšné pro celkové zdraví a měly by být součástí zdravé vyvážené stravy. Obecně jsou sójové produkty:

Dobrý zdroj bílkovin

Nižší obsah nasycených tuků než maso.

Neobsahuje laktózu, a proto jej mohou konzumovat lidé s intolerancí laktózy bez jakýchkoliv nežádoucích příznaků (např. průjem).

Dobrý zdroj vápníku

Zdroj isoflavonů, což je antioxidant, který může být tělu prospěšný.

Jaká je 1 porce sójových produktů?

Měli byste konzumovat 2-3 porce masa a jeho alternativ denně, abyste pokryli své potřeby bílkovin. Můžete se rozhodnout zahrnout sójové produkty jako jeho součást. Jedna porce sójových bobů a sójových výrobků je šálek vařených sójových bobů nebo půl balení měkkého fazolového tvarohu (170 g). Sójové produkty lze do svého jídelníčku zařadit mnoha způsoby. Si můžete vyzkoušet:

Nahraďte mléko sójovým mlékem s vysokým obsahem vápníku a sníženým obsahem cukru.

Do smaženek použijte místo masa tuhý fazolový tvaroh, nebo jej rozmačkejte nahrubo a přidejte k mletému libovému masu, abyste vytvořili zdravější verzi masové koule nebo placičky.

Jako dezert máte tau huay s méně cukrovým sirupem.

Výběr sójových potravin

Při nákupu vybírejte sójové produkty, které mají symbol „Zdravější volba“. Obecně mají nižší obsah sodíku, tuku a cukru a vyšší obsah vápníku. Nezapomeňte používat zdravější způsoby vaření, jako je dušení, vaření a smažení nebo smažení na pánvi s menším množstvím oleje, abyste připravili opravdu zdravé jídlo!

Jsou rostlinné alternativy masa bezpečnější než běžné maso?

Měli byste nahradit veškeré maso sójovými produkty?

Vzhledem k tomu, že živiny jako železo a zinek se snadněji vstřebávají z masa, drůbeže a ryb, neměly by být zcela nahrazovány sójovými produkty. Měli byste se zaměřit na vyváženou stravu, která se skládá z různých potravin z různých skupin potravin, abyste zajistili dostatečný příjem živin. Jako obecné vodítko proto můžete v rámci zdravé a vyvážené stravy několikrát týdně nahradit maso, drůbež nebo ryby sójovými produkty.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA