Mnoho lidí miluje švestky. Nejen, že mají jasnou chuť a jemnou vůni, díky čemuž jsou plody chutnější, ale švestky jsou také zdraví prospěšné.
Výživová specialistka Natalya Gridina o tom hovořila v rozhovoru pro Life.
Jak vysvětlil odborník, takové plody jsou nezbytné ke stabilizaci gastrointestinálního traktu a normalizaci stolice. Švestky navíc obsahují antioxidanty, které zabraňují stárnutí organismu.
Tím výhody nekončí.
Jak vysvětlil lékař, švestky obsahují také různé vitamíny, například C, A, B.
Ovoce pomáhá zlepšit paměť a konzumace švestek prospěje i játrům.
Nesmíme ale zapomínat na nevýhody.
Pokud má člověk žaludeční potíže, má například průjem, zvýšenou kyselost, zánět žaludku a podobně, pak je lepší švestky odmítnout nebo je jíst ve velmi omezeném množství.
V případě cukrovky nebo obezity je také třeba postupovat opatrně.