Mnoho lidí je nedůvěřivých k rostlinným bílkovinám, považují je za „druhotřídní“ a ne tak kvalitní.
Existuje rozšířený názor, že rostlinné bílkoviny jsou údajně špatně stravitelné.
To však není zcela pravdivé tvrzení. Při správném přístupu ani vegani nepocítí nedostatek bílkovin.
Jaké rostlinné potraviny jsou nejlepším zdrojem bílkovin?
Různé druhy luštěnin
Množství bílkovin se může lišit v závislosti na plodině, ale každý druh luštěnin je bohatý na bílkoviny. Do svého jídelníčku proto můžete zařadit fazole, hrách, cizrnu, čočku, mungo a jakékoli další odrůdy.
Za zmínku také stojí, že luštěniny pomáhají rychle a dlouhodobě uspokojit hlad, což má dobrý vliv na vaši postavu.
Sója a výrobky na ní založené
Dlouhou dobu měla sója z nějakého důvodu velmi negativní pověst, přestože jde o neuvěřitelně zdravý produkt. Veganské maso, tofu a další proteinové produkty jsou vyrobeny ze sóji.
Výhody takové výživy jsou nepopiratelné, protože jídlo bude nízkokalorické a zdravé.
Houby
Tento produkt nelze jíst pravidelně, protože je obtížný pro gastrointestinální trakt. Jako doplněk k hlavní stravě se však budou hodit houby.
Jedná se nejen o produkt bohatý na bílkoviny, ale také o zdroj aminokyselin cenných pro tělo.
Jakékoliv ořechy a semínka
Tato kategorie produktů je jednou z nejužitečnějších. Za zmínku také stojí, že ořechy a semena jsou produktem bohatým na rostlinné bílkoviny.
Pravidelná konzumace těchto produktů nejen pomůže chránit před nedostatkem bílkovin, ale bude také výborným zdravým doplňkem jídelníčku.
Quinoa
Odborníci poznamenávají, že tato obilovina je jednou z nejzdravějších potravin, protože její složení je jedinečné. Výhodou quinoy je, že téměř všechny její živiny tělo vstřebá v plném rozsahu.
Quinoa je také cenným zdrojem rostlinných bílkovin.