Odbornice na výživu Maria Kapralova jmenovala potraviny, které mohou způsobit zácpu

Img 0930 Compressed 1 0.jpg diety

Téma, o kterém mnoho lidí raději mlčí nebo se mu vyhýbají a všemožně se mu vysmívají.

Mnoho lidí často preferuje samoléčbu, což vede k ne nejlepším výsledkům. Dnes si probereme potraviny, které vám mohou pomoci vypořádat se se zácpou.

Ve skutečnosti je toto téma velmi důležité, protože nedostatek stolice může způsobit mnoho nepříjemností, nepohodlí a vést ke zdravotním problémům, protože to, co je ve skutečnosti „odpad“, otravuje tělo zevnitř, a čím delší je zácpa, nebezpečnější je to pro člověka, říká odborník na výživu Kapralová Maria Yurievna.

Mým úkolem jako výživového poradce je vyzdvihnout ty potraviny, které oddalují přirozené procesy čištění našich střev. Výživa dokáže vyřešit až 80 % zdravotních problémů!

káva
Foto: © Belnovosti

Vrcholem seznamu potravin, které způsobují zácpu, je škrob, což je komplexní sacharid, a proto je obtížně stravitelný. Patří sem brambory, rýže, pšenice, kukuřice, luštěniny a zelené banány a také pokrmy připravené z těchto produktů.

Následuje kofein! Ano, ano, milovníci kávy, silného čaje a energetických nápojů riskují, že budou mít potíže jít na toaletu. Faktem je, že ve velkém množství kofein přispívá k dehydrataci těla, čímž zahušťuje stolici. To způsobuje zácpu. Pokud je však spotřeba kofeinu v normálních mezích, pak může povzbudit celé tělo, včetně gastrointestinálního traktu, a urychlit metabolické procesy.

Další zajímavou složkou nacházející se v pšenici, ječmeni a žitu je lepek. Jedná se o speciální protein, který funguje jako přírodní „lepidlo“. Pamatujte na konzistenci pšeničného těsta, které se z mokré ruky jen těžko odstraňuje – právě do tohoto stavu se rozkládá jakákoliv potravina a ty, které obsahují lepek, jsou velmi těžko stravitelné. S velkým množstvím potravy v podobě chleba, pečiva, těstovin a dalších věcí se střevní klky jednoduše slepí a plní svou funkci přerušovaně.

Tomel je nejstahovanější ovoce, ALE! Je důležité naučit se vybírat sladké ovoce a odrůdy, protože tomel je velmi zdravý a bohatý na mnoho vitamínů a minerálů. Stahující plody zpomalují fungování celého gastrointestinálního traktu a střevní motilitu. Sušená kaki má ale opačný účinek – projímadlo. To je tak zajímavé ovoce!

Také nadbytek bílkovin z mléčných a masných výrobků, zejména tvarohu, sýrů a červeného masa, vede k zácpě. Proteinová vláknina se tráví až 8 hodin, navíc je bohatá na železo, jehož nadbytek spolu s velkým množstvím bílkovin vede přímo k problémům se stolicí. Často se tato otázka týká sportovců, kteří stříhají a nabírají svalovou hmotu.

Hotová jídla, smažená jídla, rychlé občerstvení, chipsy a uzeniny obsahují velké množství konzervantů, soli a potravinářských přísad, které různým způsobem ovlivňují naše zdraví. Proto je lepší takové potraviny ve svém jídelníčku minimalizovat, abyste se vyhnuli zažívacím potížím.

A samozřejmě alkohol může způsobit zácpu, protože zpomaluje mnoho procesů v těle a přispívá k dehydrataci.

Příčinou zácpy však není jen jídlo a pití – sem může patřit sedavý způsob života, nedostatek nebo minimum vlákniny ve stravě a také malé množství čisté vody.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA