Ráno, když se potřebujete rychle připravit a pustit se do práce, je vydatná a zdravá snídaně důležitá pro načerpání energie.
Mnoho lidí vaří vejce ráno. Proces je jednoduchý a produkt lze bezpečně nazvat zdravým a uspokojivým.
Navíc se hodí k různým doplňkovým komponentům: klobásám, zelenině nebo sendvičům.
Čím ale nahradit vejce, pokud chcete svůj jídelníček zpestřit a učinit jej neméně uspokojivým a zdravým?
Na tuto otázku odpověděli němečtí vědci, kteří provedli studii za účasti dobrovolníků.
Účastníci byli rozděleni do několika skupin. Jedním z nich bylo nahradit maso celozrnnými nebo obilovinami, vejce ořechy a místo másla přidat do jídla olivový olej. Ostatní účastníci dodržovali svou obvyklou stravu.
Ve výsledku se ukázalo, že tento typ výživy pomohl snížit riziko rozvoje srdečních a cévních onemocnění a cukrovky.
Lékaři poznamenali, že nenabádají lidi k úplnému vyloučení vajec ze svého jídelníčku. Je třeba vzít v úvahu, že strava by měla být vyvážená a pestrá.
Odpovídající poznatky německých odborníků byly zveřejněny v Evropské asociaci pro studium diabetu (EASD).