Pomeranč je nejen chutné, ale také užitečné ovoce – obsahuje obrovské množství užitečných látek. Jeho každodenní konzumace ovlivňuje nejen imunitu, ale i chuť k jídlu, stav pokožky, cév, viskozitu krve, trávení, metabolismus.
Pomerančová dužina obsahuje hodně cukru, pektinu a kyseliny citronové. Pomeranče také obsahují vysoké množství železa, draslíku, hořčíku, křemíku, fosforu a jódu.
Ženy v tomto věku by měly každý den sníst alespoň 1 pomeranč
Příjemná nakyslá nota v chuti naznačuje, že je bohatá na vit. C. A nejen to – ovoce obsahuje vitamíny skupiny B.
Kůra obsahuje silice, pektin a vitamíny. Bílá vlákna, známá jako albedo, obsahují pektiny a bioflavonoidy, které mají na tělo protizánětlivé účinky, uvádí The Health Site.
Výhody pomerančů
Denní spotřeba alespoň jednoho z tohoto ovoce denně je vyjádřena následujícími přínosy pro tělo:
- Zlepšená chuť k jídlu.
- Podporujte hojení ran.
- Posílení srdce.
- Snížení viskozity krevní plazmy.
- Snížení nepříjemných následků tachykardie.
- Posílení krevních cév.
- Snížení procenta tuku a obezity.
- Vyplnění nedostatku vitamínů v krátkém čase.
- Snížení účinků deprese.
- Rychlejší zotavení v pooperačním období.
- Normalizace trávení.
- Zlepšení pohody.
- Normalizace metabolismu.
- Posílení zubů a dásní.
- Zvýšení imunity, nálady a pracovní kapacity.
- Prodloužení mládí těla, urychlení regenerace tkání a udržení elasticity pokožky.
- Redukce hmotnosti.
Kdo by se měl vyhýbat konzumaci pomerančů?
Bezpečnostní opatření při konzumaci čerstvého ovoce nebo šťávy:
- Pokud váš žlučník nefunguje dobře, měli byste se pomerančům vyhnout.
- Ohroženi jsou i pacienti s urolitiázou.
- Komentované ovoce je alergen.
- Pomeranče byste neměli jíst, pokud trpíte zánětem žaludku a střev. Pomeranče jsou kontraindikovány pro diabetiky, stejně jako pro individuální nesnášenlivost.
Zajímavá fakta o ovoci
Pochází z jižní části Číny. Před 5 tisíci lety se na této zemi křížilo pomelo a mandarinka.V Evropě se první předzvěsti expanze pomerančů objevili v 15. století.Poté začali portugalští obchodníci dovážet sazenice.
Pomeranče se původně pěstovaly ve sklenících. Odtud jejich anglický název orange. Vznikly desítky nových odrůd, které rostou od Afriky až po jižní oblasti zemí s mírným kontinentálním klimatem.
Více: Kdo by měl sníst 1 pomeranč denně?
Důležité: Článek nenahrazuje vyvážený, stejně jako konzultaci s odborníkem!
Podívejte se na všechny nejnovější zprávy z Actualno.com
Více od ZDRAVE:
Jídelníček, který blokuje demenci – zde je to, co byste měli jíst k snídani, obědu a večeři
Lékař odhalil, co se stane s pamětí, když jíte klobásy
Jde to bez prášků? Jak normalizovat vysoký krevní tlak SUPER TRIKEM. A mnoho dalších důležitých myšlenek
Porazit magnetické bouře je velmi snadné – s těmito klíčovými tipy přejde ta těžká část
Co se stane s cholesterolem, když jíte chalvu
Toto ovoce zpomaluje šedivění vlasů, jezte ho alespoň 1x týdně
Jaký je dokonalý rozdíl mezi horní a dolní hranicí krve
Jak vám mohou bramborové klíčky s brandy zachránit klouby?
Nedostatek hořčíku – jak poznat, že jím trpíte
9 potravin pro 100% imunitu v zimě, citron mezi ně nepatří