Dr. Silvia Pascaleva, MD: Nadváha vytváří velké riziko hypertenze

1654163177 Shutterstock 1273443631.jpg krásu a zdraví

Dr. Silvia Pascaleva, MD, je nutriční terapeutka, nutriční terapeutka a fyzioterapeutka s 30letou praxí. Pracuje ve fyzioterapii v oboru ortopedie a traumatologie, sportovní medicína, diagnostika a léčba obezity.

Je certifikována Kanadským institutem dietetiky v nutrigenomice a genetickém testování pro personalizovanou výživu. Doktorka Paskaleva připravuje individuální výživové režimy při nadváze u dětí i dospělých, vede konzultace pro profesionální sportovce i amatéry.

Nutrigenetika Dr. Silvia Pascaleva odpovídala na otázky pacientů během webináře Re:Gena na téma „Hypertenze – příčiny, kontrola a řešení“. Hovořila o rizikových faktorech, které vedou k vysokému krevnímu tlaku, včetně genetických dispozic, které zvyšují riziko rozvoje hypertenze.

– Dr. Paskalevo, lze hypertenzi předejít změnou životního stylu?

– Jedním z hlavních rizikových faktorů vysokého krevního tlaku je nadváha. Kontrola hmotnosti a změny životního stylu, které zahrnují pohyb, sport, dostatečný odpočinek a spánek, mohou vést k dlouhému odkládání farmakoterapie a výraznému zvýšení kvality života – zejména u mladých pacientů s počáteční hypertenzí.

Hypertenze je systémové onemocnění, které zabírá významnou část života. V Bulharsku je touto nemocí postiženo strašně moc lidí a možná hlavní příčinou hypertenze je nadváha. Body index nad 30 zvyšuje 3-4x riziko hypertenze a jejích komplikací – mozkové a srdeční smrti. Proto první věcí, kterou může člověk udělat pro prevenci arteriální hypertenze, je snížení hmotnosti.

Druhým rizikovým faktorem je imobilita, špatné pohybové návyky. Když se člověk začne aktivně hýbat, zejména při pravidelném zatěžování dolních končetin, zlepšuje se krevní oběh a reguluje se krevní tlak. Vhodné sporty jsou dynamické (aerobní), související s běháním a zatěžováním srdečního svalu.

To by ale měl konzultovat a sledovat kardiolog. Dokáže v konkrétním případě říci, jaká zátěž je pro srdce užitečná, i když je pacient velmi mladý. Užitečné jsou také relaxační aktivity, jako je jóga a meditace.

Za nadváhu „může“ štítná žláza

Psycho-emocionální stav člověka také významně ovlivňuje krevní tlak. Často je hypertenzí v mladším věku tzv. stresová hypertenze

A když existuje rodinná zátěž, hypertenze může být spuštěna velmi brzy v životě. Proto by se v rámci prevence měl stres v každodenním životě překonat zlepšením režimu práce a odpočinku a také kvalitním spánkem. A cvičit relaxační techniky, jako je jóga a meditace.

– Existují genetické faktory pro arteriální hypertenzi?

– Při výskytu arteriální hypertenze hraje roli i genetická predispozice. Zaměřím se na jeden z genů degradujících kofein, který je příčinou mnoha nemocí. Toto je gen, který určuje, jak metabolizujeme kofein. Většina pacientů pije kávu a kofeinové nápoje. Jedna studie zjistila, že pití více než dvou šálků kávy denně je škodlivé pro zdraví srdce. Je, ale není to tak úplně. Protože někteří lidé metabolizují kofein velmi rychle. Jiní jej metabolizují pomalu.

Pro ty s rychlým metabolismem kofeinu by příjem kávy neovlivnil hodnoty krevního tlaku a není problém vypít i větší množství. Zatímco u lidí s pomalým metabolismem kofeinu je příjem více než dvou šálků kávy denně rizikový a tři a více šálků zvyšují riziko zvýšení krevního tlaku.

Upozorňuji, že kofein není obsažen pouze v kávě, ale také v mnoha čajích, v některých lécích a v doplňcích stravy, které se používají při redukci váhy. Kromě toho je kofein obsažen i v krémech proti celulitidě. Vezměme proto v úvahu fakt, že kofein nepřijímá pouze pití kávy.

Podle mých pozorování z testů, které provádím, jsou dvě třetiny lidí většinou pomalí metabolizátoři kofeinu. Pouze jedna třetina má rychlý metabolismus.

Dr. Silvia Pascaleva

– Je užitečné omezit sůl v našem jídle?

– Kardiologové jsou skálopevně přesvědčeni, že bychom měli omezit sůl v potravinách. Má to svůj důvod – gen, který určuje tendenci používat více soli

Z toho plyne riziko tzv. salt-dependentní hypertenze, zvláště pokud má pacient rizikové mutace genu. Nezapomínejme, že sůl je obsažena téměř ve všech hotových výrobcích, které kupujeme – v mléce, sýrech, pečivu, dokonce i ve sladkostech. Obecně se v Evropě konzumuje hodně soli.

Existuje také velká skupina genů, které určují reakci na tuky, zda více absorbují nebo je hromadí, také na cholesterol. To je spousta genů, které musíme studovat, abychom včas zjistili, kde by byl pacient ohrožen a jaké chování přijmout.

– Existuje dieta, která je vhodná při vysokém riziku hypertenze a také při jejím objevení?

– Kardiologové a výživoví poradci se v posledních letech do značné míry sjednotili v doporučeních pro tzv. středomořskou dietu. Zapsal se také do knihy UNESCO jako nejzdravější způsob stravování. Pro kardiometabolické zdraví je tedy nejlepší středomořská strava. Ať pacienti neklamou, že se bavíme pouze o rybách a omega-3 mastných kyselinách.

Hormon melatonin pomáhá v boji s nadváhou

Primárně je založen na rostlinné stravě, protože většinou zahrnuje ovoce, zeleninu, luštěniny a ořechy. Teprve potom přicházejí na řadu ryby a mořské produkty a poté maso, sýry, sýry a mléčné výrobky. Na vrcholu pyramidy, tedy ve velmi malém množství a zřídka, je příjem sladkostí a výrobků z cukru. Středomořská strava je především pohyb, sport, hydratace organismu.

– Existuje způsob, jak účinně ovlivnit již vzniklou hypertenzi a vyléčit se z ní?

– Když už k onemocnění došlo, musíme se vážně starat o své zdraví. Vzhledem k tomu, že hladina krevního tlaku se s věkem neustále zvyšuje, jsou změny životního stylu nesmírně důležité. Snížíme tak riziko komplikací hypertenze.

Právě pohyb, sport, kontrola hmotnosti a zdravá strava jsou nesmírně důležité pro udržení dobré hladiny krevního tlaku a pro omezení rizika extrémního zvýšení krevního tlaku a kardiovaskulárních příhod. Životní styl a výživa jdou ruku v ruce s lékovou terapií a vzájemně se podporují. Mnoho pacientů si stěžuje, že nemohou kontrolovat svou váhu.

Naopak, možné je všechno. Samozřejmě bychom si neměli dávat nereálné cíle a uchýlit se k drastickým omezením. Správnou strategií je stanovit si dosažitelné cíle a jít k nim vytrvale krok za krokem. Nejde o to zhubnout 20-30 kg za pár měsíců, ale dělat to delší dobu a dosáhnout trvalé redukce.

Redukce hmotnosti je nejjednodušší, když známe genetickou predispozici pacienta. Jeho metabolismu pak přizpůsobíme jídelníček. Ale v každém případě může středomořská dieta posloužit k nastartování redukce váhy a zlepšení kardiovaskulárního zdraví.

Mara KALCHEVA

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA