Tento příznak se rty prozrazuje nedostatek důležitého vitaminu

0409043001629740052 2083868 920x708.webp krásu a zdraví

Příznaky nedostatku vitaminu B12 se často koncentrují nejen na končetiny, ale mohou se objevit i na rtech. Je rozpustný ve vodě a nezbytný pro funkci nervového systému a mozku. Příznaky spojené s jeho nedostatkem jsou různé. Podle ruského lékaře Igora Ljubavina jsou nejčastějšími prvními příznaky časté znecitlivění končetin v důsledku poškození nervů.

Skupina vitaminu B se podílí na regeneraci pokožky, takže příznaky, jako jsou chronicky popraskané rty, také naznačují základní nedostatek.

Nedostatek vit. Q12

Lékař připomíná, že nedostatek vitamínů skupiny B, zejména B12, způsobuje popraskané rty, které se obtížně léčí. Úhlová cheilitida je těžký a velmi nepříjemný stav rtů, při kterém se na kůži v koutcích úst objevují praskliny a vřídky v důsledku nedostatku vit. V.

Lékař odhalil, jak chůze prozrazuje nedostatek důležitého vitaminu

Další příznaky související s ústy, které signalizují potenciální nedostatek, mohou zahrnovat oteklé a krvácející dásně.

Jak se vyhnout nedostatku B12?

Abyste se vyhnuli nedostatku B12, lékař radí zařadit do jídelníčku dostatek masa, drůbeže, mořských plodů, mléčných výrobků a vajec. V případě vážného nedostatku lze užívat doplňky nebo injekční formy vitaminu, ale pouze na lékařský předpis.

Doporučený denní příjem B12 pro dospělé je 2,4 mcg. Lidské tělo si ho nevyrábí samo a musí ho získávat z potravy – většina lidí má dostatek této živiny vyváženou stravou.

Hlavními zdroji B12 jsou živočišné produkty: drůbež, vejce, ryby a mléčné výrobky. Vzhledem k tomu, že lidské tělo je schopno ukládat kobalamin (i když je rozpustný ve vodě), vytváří v játrech zásoby, které mohou trvat několik let, vážný nedostatek je vzácný. Je to však možné: při dlouhodobé vegetariánské nebo zvláště veganské stravě vzniká kritický nedostatek kobalaminu, protože rostlinná strava tuto živinu neobsahuje. K nedostatku B12 jsou náchylní i lidé nad 60 let a pacienti s onemocněním trávicího traktu, při kterém je narušeno vstřebávání živin.

Riziko jeho rozvoje se vyskytuje také za následujících podmínek:

  • atrofická gastritida;
  • Crohnova nemoc;
  • celiakie;
  • některé helmintiázy;
  • imunitní poruchy, jako je Gravesova choroba nebo systémový lupus.

Více: Je to nejdůležitější vitamín pro paměť

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem! Informace v něm uvedené nelze použít pro vlastní diagnostiku a samoléčbu!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA