Sodík (hlavní složka kuchyňské soli) je velmi důležitou živinou, pokud je zcela vyloučen ze stravy, může být zdraví škodlivý.
Draslík snižuje krevní tlak
Naše tělo ho ale potřebuje velmi málo a překročení bezpečné dávky může vést k vysokému krevnímu tlaku a zvýšenému riziku srdečního infarktu, srdečního selhání, mrtvice a dokonce i onemocnění ledvin.
Hrách a fazole
Bílkoviny a vláknina, které se nacházejí v luštěninách, jsou velmi důležité pro udržení zdravé hmotnosti a tím i zdraví srdce.
Všechny tyto kultury navíc obsahují málo tuku a vůbec žádný cholesterol.
Doporučujeme dávat přednost sušeným potravinám před konzervami: ačkoli jejich vaření trvá déle, konzervované fazole nebo hrášek obvykle obsahují hodně přidané soli a cukru.
Ovoce
Většina ovoce buď nemá sůl, nebo jen velmi málo. Čerstvé ovoce je navíc bohaté na vlákninu, stejně jako vitamíny, stopové prvky a prospěšné antioxidační sloučeniny, které snižují zánět a pomáhají buňkám našeho těla zotavit se z útoku volných radikálů.
Potraviny vedoucí k depresi
Jogurt
Další skvělý produkt pro každého, koho zajímá zdraví srdce: jogurt nejen podporuje normální trávení (důležité pro kontrolu hmotnosti), ale také snižuje riziko srdečního infarktu a mrtvice.
Vyberte si přírodní jogurt bez přidaného cukru, abyste udrželi množství přidaného cukru ve vaší stravě pod kontrolou.
Ořechy a semena
Dobrou zprávou je, že studie potvrzují, že u těch, kteří pravidelně jedí ořechy nebo semínka, je menší pravděpodobnost, že nakonec onemocní kardiovaskulárními chorobami.
Ale je důležité si uvědomit, že stojí za to vybírat ořechy bez přidání soli, cukru, medu nebo sirupu.
Zelenina
Ovoce i zelenina obsahují důležité živiny, které mohou pomoci snížit cholesterol a krevní tlak.
A zelenina jako chřest, zelené fazolky, okurky, lilek, česnek a dýně přírodní sůl neobsahují. Jezte je často, ale při vaření se snažte přidat minimální množství soli.
Odborníci na výživu vysvětlili, jak zhubnout pomocí vajec
Cereálie
Další skvělé jídlo pro zdravou výživu: téměř všechny obilniny obsahují pomalé sacharidy, které vám pomohou cítit se na dlouhou dobu syté a také udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. A samozřejmě se snažte během vaření přidávat méně soli – pohanka, bulgur, quinoa a další obiloviny jsou velmi chutné!
Bylinky a koření
Chcete při vaření používat méně soli? Přidejte více bylinek a koření! Většina koření a aromatických bylin navíc obsahuje řadu prospěšných sloučenin, z nichž některé chrání zdraví srdce./Zdrave.to
Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení!