Červené maso může zvýšit riziko cukrovky

1699955473 Shutterstock 1707971875.jpg krásu a zdraví

Nahrazení červeného masa rostlinnými zdroji bílkovin, jako jsou ořechy a zelenina, může snížit riziko vzniku diabetu 2. typu, zjistila nová studie. Vědci zjistili, že konzumace dvou porcí červeného masa týdně může vést ke zvýšenému riziku rozvoje onemocnění, přičemž toto riziko se zvyšuje s rostoucí konzumací.

Výsledky studie byly zveřejněny minulý týden v American Journal of Clinical Nutrition.

„Naše výsledky silně podporují dietní doporučení, která doporučují omezit příjem červeného masa, včetně zpracovaného a nezpracovaného,“ řekl autor studie Dr. Xiao Gu, postdoktorand z Harvardské univerzity.

Vědci analyzovali data od více než 200 000 lidí za 36 let. Během té doby se u více než 22 000 účastníků rozvinul diabetes 2. typu.

Každá denní porce zpracovaného červeného masa zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu o 46 % a každá denní porce nezpracovaného červeného masa o 24 %.

Kdo by měl jíst červené maso?

Rostlinné alternativy

Vědci z Harvardské univerzity upřesňují, že přechod na rostlinné zdroje bílkovin, jako jsou ořechy a luštěniny, je spojen s 30% snížením rizika vzniku cukrovky typu 2. Bylo také zjištěno, že nahrazení červeného masa mléčnými výrobky snižuje riziko vzniku rozvíjející se onemocnění.

„Vzhledem k našim výsledkům a předchozí práci ostatních kolegů by omezení konzumace červeného masa na přibližně jednu porci týdně bylo rozumné pro lidi, kteří chtějí optimalizovat své zdraví a pohodu,“ uvedl autor studie Walter Willett.

Přesnou roli červeného masa je obtížné určit bez dalšího výzkumu, ale jedna z hypotéz říká, že přítomnost dusičnanů a dusitanů ve zpracovaném červeném mase má negativní vliv na slinivku břišní, orgán, který produkuje inzulín.

Konzumace červeného masa je spojena nejen s cukrovkou 2. typu, ale i s dalšími nemocemi. Metaanalýza zveřejněná v roce 2015 zjistila, že jedna porce červeného masa denně může zvýšit riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 19 %.

Protože červené maso má také vysoký obsah nasycených tuků, může zvýšit hladinu cholesterolu v krvi a způsobit jeho usazování ve stěnách tepen. Vědci také objevili souvislost mezi konzumací červeného masa a zvýšeným rizikem kolorektálního karcinomu a rakoviny tlustého střeva.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA