Dejte si na ni pozor! Tato na první pohled neškodná látka, kterou běžně konzumujete, způsobuje smrtelnou nemoc

Shutterstock 2126106815 Jpg Novy Clanokw.jpg krásu a zdraví

Pořádně si přečtěte složení potravin, které kupujete. Pokud se v nich nachází kukuřičný sirup, nemilosrdně je vyhoďte z košíku. Podle studie The American Journal of Clinical Nutrition by právě fruktóza mohla stát za abnormální akumulací proteinů v mozku, které erodují paměť a zpomalují kognitivní funkce. Jinak řečeno, právě vysoká spotřeba fruktózy by mohla být hlavní příčinou Alzheimerovy choroby.


shutterstock 2126106815.jpg NOVY

Za Alzheimerovou chorobou by mohla být na první pohled neškodná látka – ovocný cukr.




Fruktóza je jednoduchý ovocný cukr, který se přirozeně nachází v ovoci a zelenině. Vyskytuje se v nich spolu s jinými sloučeninami (jako je například vláknina), proto se nedokáže super rychle vstřebávat jako fruktóza v synteticko-průmyslové koncentrované podobě, která bývá na obalech uvedena také jako glukózovo-fruktózový sirup nebo kukuřičný sirup. Ta se přidává téměř do všech zpracovaných potravin a nápojů.

Fruktóza se dokáže metabolizovat výhradně v játrech a přeměňuje se na tuk, který se uloží rovnou v tomto orgánu nebo na jiném místě v těle – například jako pneumatika na břiše. Nemylte si fruktózu s glukózou, s jednoduchým hroznovým cukrem, který je rychle využitelným zdrojem energie i pro náš mozek, a na energii ho dokáže přeměnit skoro každá buňka v našem těle.

Fruktóza nám v dávných dobách pomáhala šetřit energii, když bylo málo jídla. Spouštěla ​​nervovou reakci, která nás vedla k soustředěnému hledání potravy a vody, zpomalovala metabolismus a ukládala tuk a glykogen. Snižovala citlivost na inzulín, aby pomohla ušetřit glukózu pro mozek, pro který je téměř jediným zdrojem energie.

Představte si to takto: Fruktóza funguje jako startovací výstřel – jediné, na co se mozek soustředí, je hledání potravy (a vy vyrážíte do chladničky plné dobrot) a to tak, že sníží průtok krve do mozkové kůry, hypokampu a talamu (takže myslíte jen na jedno, přestáváte se ovládat a jíte páté přes deváté) a zvýší průtok krve do části mozku, ve které si spojujeme jídlo s odměnou (cukr, tuk, slané, sladké chutě nám způsobí dočasnou extázi). A tak se to zase všechno zopakuje (i když si řeknete, že už nikdy!).

Takové chronické snížení mozkového metabolismu pomocí opakujícího se metabolismu fruktózy vede k postupné atrofii mozku a ztrátě neuronů se všemi příznaky Alzheimerovy choroby. Zatím je to všechno jen teorie. Aby to vědci potvrdili, potřebují více laboratorních údajů, mezi tím však už dávají hlavy dohromady, aby zjistili, jak by se dal metabolismus fruktózy zablokovat a tímto způsobem Alzheimerově chorobě předcházet, zvládat ji nebo dokonce léčit, píše se na Psychiatrist.com

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA