Dieta s nízkým příjmem vlákniny při střevní obstrukci

251a9ac5be09e8a297a6d29285b38472d305e9d8.jpeg krásu a zdraví

Termín střevní obstrukce se vztahuje na blokády ve střevech, které nejsou výsledkem fekální hmoty. Mezi běžné příčiny patří:

  • Kroucení střev;
  • Nádory;
  • Jizvy po operaci.

Blokády vedou k hromadění potravy, žaludečních kyselin, plynu a tekutin. Při jejich dalším hromadění se zvyšuje tlak ve střevech. To může způsobit roztržení. Ať už je příčina střevní neprůchodnosti jakákoli, může se dostat do břišní dutiny a šířit bakterie.

Některé z příznaků jsou:

  • Nevolnost a zvracení;
  • Průjem;
  • Otok břicha;
  • Zácpa;
  • Křeče.

Proč by se měl příjem vlákniny snižovat?

Vláknina je část rostliny, kterou člověk nedokáže strávit. Procházejí střevem většinou nestrávené a dávají stolici objem. Mohou také fungovat jako absorpční houba, protože pomáhají absorbovat tekutiny a změkčují stolici.

Pro většinu lidí bez takových zdravotních problémů je strava bohatá na vlákninu dobrá pro udržení zdravých střev. Protože však vláknina, zejména nerozpustná, dodává stolici objem, může zvýšit riziko neprůchodnosti střev u těch, kteří mají zúžené oblasti ve střevě. Snížení množství vlákniny procházející zúženými částmi střeva může pomoci snížit riziko, že jídlo způsobí neprůchodnost střev.

Příklady rozpustné vlákniny

  • banány;
  • Ovesné vločky;
  • Luštěniny (cizrna, fazole);
  • Lilek.

Příklady nerozpustné vlákniny

  • Ovoce a zelenina;
  • Celozrnné výrobky;
  • Ořechy a semena.

Jak snížit příjem nerozpustné vlákniny

  • Odstraňování stonků, semen a slupek ze zeleniny a ovoce;
  • Zelenina by měla být dobře nakrájená a vařená;
  • Vyhýbejte se sušenému ovoci, ořechům a semenům;
  • Scedení ovocných šťáv a zeleninových polévek;
  • Vyhýbejte se celozrnným výrobkům – chléb, přesnídávky, těstoviny.

Ovoce se vyhnout

  • Ostružiny;
  • Černý rybíz;
  • Borůvky;
  • Třešně;
  • Kokosový ořech;
  • Brusinky (čerstvé a sušené);
  • Termíny;
  • Sušené meruňky;
  • fíky;
  • Grapefruit;
  • Hrozny;
  • kiwi;
  • mandarinky;
  • Pomeranče;
  • Mučenka;
  • Ananas;
  • Granátové jablko;
  • Sušené švestky;
  • Rozinky;
  • Maliny;
  • rebarbora;
  • Jahody.

Další tipy

  • Vždy by se měly konzumovat malé porce několikrát denně. Obvyklá strava není vhodná. Větší jídla mohou zvýšit riziko příznaků;
  • Jídlo by mělo být alespoň 6krát denně;
  • Jakékoli jídlo by mělo být hladké;
  • Jídlo by mělo být polykáno bez nutnosti žvýkání;
  • Všechny potraviny by měly mít nízký obsah vlákniny;
  • Každý den můžete mít pouze jednu porci ovoce a jednu porci zeleniny. Některým druhům ovoce a zeleniny je třeba se úplně vyhnout.

Prameny:

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA