„Existují dva druhy skořice: cejlonská nebo vznešená a čínská. Prvním typem je skořice pravá, která se pěstuje v Indii, Indonésii, na Cejlonu atd. Druhá se pěstuje v jižní Číně. Je velmi snadné je rozlišit: cejlonská skořice je asi 10krát dražší než čínská. Pokud jde o vlastnosti, odborníci se domnívají, že prospěšnější je pravá skořice. Čínská verze má ale také velmi silný účinek,“ říká nutriční terapeutka a kandidátka lékařských věd Angelina Dubina.
Doktor: Toto koření dejte do každé polévky – čistí střeva a posiluje klouby
Lék na artritidu
„Koření je aktivně zařazováno do diet. Látky obsažené ve skořici stimulují metabolismus a podporují odbourávání tukových zásob. Skořici můžete užívat jako přísadu do nápojů a jídel. Jiný způsob: 3 gramy koření zalijte vroucí vodou a tekutinu nechte 15-20 minut vyluhovat.Nápoj užívejte po doušcích v průběhu dne.Důležité: denní příjem skořice by neměl překročit tři gramy.Koření je zakázáno těhotným a kojícím maminkám, trpícím alergiemi a lidem trpícím onemocnění trávicího traktu Pravidelná konzumace skořicového nápoje účinně pomáhá zmírňovat záněty a bolesti způsobené artrózou a artritidou,“ dodává lékař.
Některé výzkumy naznačují, že skořice může pomoci zvýšit hladinu inzulínu, hormonu odpovědného za regulaci hladiny cukru v krvi, což je prospěšné pro lidi s prediabetem a diabetem 2. typu.
Skořice má totiž schopnost ovlivňovat určité složky v těle, díky čemuž cukr v krvi snadněji proniká do buněk, a tím snižuje hladinu cukru v krvi. Kromě toho může také inhibovat některé trávicí enzymy, čímž zpomaluje rozklad sacharidů v trávicím traktu.
Antioxidační a protizánětlivá aktivita skořice navíc ovlivňuje správné fungování slinivky břišní, orgánu odpovědného za produkci inzulínu.
Skořice má termogenní a metabolické účinky, zvyšuje energetický výdej a oxidaci tuků, a proto má ochranný účinek proti obezitě, podporuje hubnutí. Zdá se, že mechanismy, kterými k tomu dochází, zahrnují aktivaci proteinů zapojených do mobilizace tukové tkáně, kterou tělo využívá k výrobě energie.
Navíc tím, že zlepšuje citlivost tkání na působení inzulinu, snižuje hromadění tuku v těle. Toto koření je navíc bohaté na vlákninu, která pomáhá zvyšovat pocit sytosti, čímž snižuje hlad a podporuje hubnutí.
Další výhodou skořice je, že obsahuje fytochemikálie, které zvyšují schopnost mozku využívat glukózu. Má také antioxidační vlastnosti, které zabraňují poškození buněk volnými radikály, čímž snižuje oxidační stres a zlepšuje učení a paměť, poskytuje ochranu před Alzheimerovou chorobou, demencí a Parkinsonovou chorobou.
Více: Vědci: Toto levné koření léčí srdce a prodlužuje život
Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!