Doktor: NE cholesterol, ale tato látka ve vejcích je nebezpečná

0012887001694635467 2090146 920x708.webp krásu a zdraví

„Po léta se ve vědeckých kruzích vedly četné debaty o prospěšnosti této potraviny. Objevily se obavy z množství cholesterolu, které obsahuje, a někteří lidé jsou tak vystaveni zvýšenému riziku smrtelných zdravotních událostí, jako jsou infarkty a mrtvice. „Mnoho odborníků na zdraví je nyní toho názoru, že až sedm vajec týdně je pro většinu lidí považováno za „bezpečné“,“ říká doktor Strokov.

Doktor: Jezte s tím ráno vejce, abyste snížili hladinu cholesterolu a umyli nádobí

Lékař vysvětluje, že vaječné žloutky obsahují velké množství látky zvané cholin.

„Žloutky jsou velmi výživné. Obsahují všechny bílkoviny, které potřebujete, a také všechny aminokyseliny, které tělo potřebuje. Až dosud jsme je považovali za škodlivé kvůli cholesterolu v nich obsaženém. Ale co obsahují, je hodně cholinu. Mají stokrát více cholinu než šálek zelí, ale nadbytek této látky může v těle způsobit zánět,“ říká doktor Strokov.

„Tato látka jde do jater. V malém množství je užitečný, ale ve velkém způsobuje záněty tepen v mozku a ledvinách. Ve vaječných žloutcích je tento cholin obsažen ve velkém množství,“ říká lékař.

Dodává, že cholin může zvýšit riziko nebezpečných krevních sraženin a souvisejících problémů.

Pokud vám hrozí srdeční problémy, mrtvice nebo krevní sraženiny, doktor Varfolomeev radí, že jíst více než jedno vejce týdně může být příliš mnoho.

Lidé s „vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění“ mohou sníst až šest vajec týdně. Většina zdravých lidí může sníst až sedm vajec týdně, aniž by to ovlivnilo zdraví jejich srdce.

Jedno velké vejce obsahuje asi 140 mg cholinu. Muži by měli zkonzumovat asi 550 mg cholinu denně a ženy 425 mg. Příliš mnoho cholinu může způsobit tělesný zápach, zvracení, nadměrné pocení, nízký krevní tlak a poškození jater.

Lékař připomíná, že vejce je stále cenným zdrojem bílkovin. Obsahuje vitamín D, zinek a selen. Ale přes všechny tyto výhody by se to s jeho konzumací nemělo přehánět.

Více: Vejce: konzumujte nejlépe ráno nebo večer

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA