Doktor: Nejužitečnější kysané zelí na imunitu a střeva se připravuje takto

0332137001667300501 2095049 920x708.webp krásu a zdraví

Budete potřebovat:

  • 1 kg zelí (bílé, červené);
  • 1 mrkev (volitelně);
  • vlažná pitná voda pro záliv po okraj nádoby;
  • 1 polévková lžíce mořské soli;
  • 1 lžička semen kmínu (volitelně);
  • skleněná nádoba;

Jak připravit nejužitečnější kysané zelí?

Samozřejmě, pokud chcete připravit větší množství, můžete ingredience úměrně zvýšit.

S těmito plody bude kysané zelí kvasit rychleji než kdy jindy

První krok: zelí je potřeba oloupat a nakrájet nadrobno. Pokud se rozhodnete vařit s mrkví, nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Poté v nádobě smíchejte zeleninu a sůl. Pro zajímavější chuť můžete přidat semínka kmínu. Poté tuto směs lehkým přitlačením přendejte do čisté sklenice. Nalijte vodu do sklenice tak, aby zcela pokryla zelí. Nyní zavřete sklenici několika vrstvami gázy, můžete ji mírně zakrýt víkem (ale ne úplně). Vložte do nádoby a nechte v kuchyni 3 dny nebo déle – 7-10 dní.

Důležité upřesnění: každý den kontrolujte, zda je vrchní vrstva zelí pod tekutinou (to je velmi důležité – stačí do zelí šťouchnout lžící). V případě potřeby můžete přidat více vody. Normální jsou také bublinky a zakalená voda. Chcete-li získat co nejlepší zelí, snažte se je pravidelně propichovat dřevěnou tyčí, která dosáhne na dno sklenice.

Když je zelí hotové, uložíme ho do lednice. Jezte 1-2 polévkové lžíce denně a uvedené množství přidejte do jednoho ze svých jídel.

„Nálev můžete ochutnat po 5 dnech. Někteří mají rádi chuť produktu po 10 dnech – vše je individuální. Každopádně o své blahodárné vlastnosti určitě nepřijde,“ uzavírá nutriční specialistka.

Kysané zelí je jedním z mála jídel, které odborníci na výživu doporučují zařadit do každodenního jídelníčku (pokud samozřejmě nemáte žádné kontraindikace). Obsahuje vitamíny, minerály, organické kyseliny, komplexní sacharidy, které jsou pro naše tělo tolik potřebné.

Kromě toho:

  • pomáhá posilovat imunitní systém;
  • zlepšuje funkci střev;
  • snižuje riziko rakoviny a srdečních onemocnění;
  • bojuje proti cukrovce;
  • podporuje hubnutí;

„Toto krmivo obsahuje probiotika, která jsou neuvěřitelně prospěšná pro střevní mikroflóru! A střevní mikrobiota zase ovlivňuje postavu, chuť k jídlu, stav pleti, náladu, imunitu a obecně mnoho aspektů zdraví,“ připomíná nutriční specialistka.

Více: 3 koření, které do kysaného zelí dávají jen šikovné hospodyňky

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA