Mnoho lidí si do pokrmů rádo přidává různé bylinky a koření pro zvýraznění chuti jídla. Přidání koření také pomáhá snížit množství soli během vaření. S některými kořeními byste si přitom měli dávat větší pozor a někdy je i vyloučit ze svého jídelníčku.
Ruský gastroenterolog a endokrinolog Dr. Dilyara Lebedeva sdílí, které z nejškodlivějších koření může poškodit trávicí orgány a ledviny. Na seznamu je rozmarýn, paprika a hřebíček.
Koření, které ledvinám nejvíce škodí
Rozmarýn – toto aromatické koření škodí ledvinám. Kromě toho je, stejně jako mnoho koření, kontraindikován pro těhotné ženy kvůli svému diuretickému účinku a také schopnosti zvýšit děložní kontrakce. Rozmarýn je škodlivý i pro ty, kteří trpí vysokým krevním tlakem a žaludečními vředy.
3 koření, které do kysaného zelí dávají jen šikovné hospodyňky
Červená paprika – její konzumace je zakázána při onemocněních trávicího traktu. Jeho konzumace se také nedoporučuje při hypertenzi, protože má tu vlastnost, že zvyšuje krevní tlak. Další nedostatek: pepř urychluje produkci hormonu hladu ghrelinu, což může nakonec vést k přejídání a obezitě.
Hřebíček – podle doktorky Lebeděvy je zakázán lidem s nemocným žaludkem, zejména s vředem, protože zvyšuje projevy těchto onemocnění. Kromě toho použití velkého množství hřebíčku v jídle způsobuje ospalost a apatii.
Nejzdravější koření
Podle Dilyary Lebedeva lze takové koření nazvat kurkumou – aktivně jej využívají i milovníci kulinářských experimentů. Proč zrovna kurkuma? Gastroenterolog uvedl osm užitečných vlastností, které má:
- má protizánětlivý účinek;
- působí jako choleretikum;
- pomáhá předcházet rakovině;
- má příznivý účinek na gastrointestinální trakt – stimuluje práci žaludku a tvorbu žluči;
- obsahuje mnoho užitečných látek – železo, draslík, fosfor, jód, stejně jako vitamíny B, E, K a C;
- pomáhá při nachlazení;
- je nepostradatelný při problémech se štítnou žlázou;
- nemá příliš pikantní chuť, proto se dá přidávat do různých pokrmů.
Ale kurkuma má také škodlivé vlastnosti a měla by být používána s opatrností. Neměl by být konzumován:
- lidé s akutními gastrointestinálními onemocněními (zde je vše individuální, někdo může jíst, ale někdo začíná trpět průjmem);
- s exacerbací cholelitiázy;
- s exacerbací cholecystitidy;
- s exacerbací hepatitidy;
- pro onemocnění ledvin (urolitiáza) kvůli vysokému obsahu oxalátů;
- během těhotenství a kojení;
Více: Nejnebezpečnější koření pro seniory – lékař prozradil, co to je
Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!
Podívejte se na všechny nejnovější zprávy z Actualno.com
Více od ZDRAVE:
Nedostatek hořčíku – jak poznat, že jím trpíte
9 potravin pro 100% imunitu v zimě, citron mezi ně nepatří
Káva s kurkumou – jaké jsou její výhody
Lékař odhalil, proč byste neměli jíst jogurt k snídani
Doktor: Tato levná zelenina nahrazuje maso a zabraňuje infarktům
Lékař odhalil, co se stane s cholesterolem, když vynecháte snídani
Doktor: To je nejlepší káva pro diabetiky
Mýtus, že po požití alkoholu lépe spíte. Proto to vůbec není pravda a před spaním byste se tomu měli vyhnout
Můžete jíst ryby s mlékem?
Tato onemocnění se poznají podle stavu nohou