Doktor: To jsou nejškodlivější koření pro ledviny a žaludek

0359650001645098589 2112582 1920x1080.webp krásu a zdraví

Mnoho lidí si do pokrmů rádo přidává různé bylinky a koření pro zvýraznění chuti jídla. Přidání koření také pomáhá snížit množství soli během vaření. S některými kořeními byste si přitom měli dávat větší pozor a někdy je i vyloučit ze svého jídelníčku.

Ruský gastroenterolog a endokrinolog Dr. Dilyara Lebedeva sdílí, které z nejškodlivějších koření může poškodit trávicí orgány a ledviny. Na seznamu je rozmarýn, paprika a hřebíček.

Koření, které ledvinám nejvíce škodí

Rozmarýn – toto aromatické koření škodí ledvinám. Kromě toho je, stejně jako mnoho koření, kontraindikován pro těhotné ženy kvůli svému diuretickému účinku a také schopnosti zvýšit děložní kontrakce. Rozmarýn je škodlivý i pro ty, kteří trpí vysokým krevním tlakem a žaludečními vředy.

3 koření, které do kysaného zelí dávají jen šikovné hospodyňky

Červená paprika – její konzumace je zakázána při onemocněních trávicího traktu. Jeho konzumace se také nedoporučuje při hypertenzi, protože má tu vlastnost, že zvyšuje krevní tlak. Další nedostatek: pepř urychluje produkci hormonu hladu ghrelinu, což může nakonec vést k přejídání a obezitě.

Hřebíček – podle doktorky Lebeděvy je zakázán lidem s nemocným žaludkem, zejména s vředem, protože zvyšuje projevy těchto onemocnění. Kromě toho použití velkého množství hřebíčku v jídle způsobuje ospalost a apatii.

Nejzdravější koření

Podle Dilyary Lebedeva lze takové koření nazvat kurkumou – aktivně jej využívají i milovníci kulinářských experimentů. Proč zrovna kurkuma? Gastroenterolog uvedl osm užitečných vlastností, které má:

  • má protizánětlivý účinek;
  • působí jako choleretikum;
  • pomáhá předcházet rakovině;
  • má příznivý účinek na gastrointestinální trakt – stimuluje práci žaludku a tvorbu žluči;
  • obsahuje mnoho užitečných látek – železo, draslík, fosfor, jód, stejně jako vitamíny B, E, K a C;
  • pomáhá při nachlazení;
  • je nepostradatelný při problémech se štítnou žlázou;
  • nemá příliš pikantní chuť, proto se dá přidávat do různých pokrmů.

Ale kurkuma má také škodlivé vlastnosti a měla by být používána s opatrností. Neměl by být konzumován:

  • lidé s akutními gastrointestinálními onemocněními (zde je vše individuální, někdo může jíst, ale někdo začíná trpět průjmem);
  • s exacerbací cholelitiázy;
  • s exacerbací cholecystitidy;
  • s exacerbací hepatitidy;
  • pro onemocnění ledvin (urolitiáza) kvůli vysokému obsahu oxalátů;
  • během těhotenství a kojení;

Více: Nejnebezpečnější koření pro seniory – lékař prozradil, co to je

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

Podívejte se na všechny nejnovější zprávy z Actualno.com

Více od ZDRAVE:

Nedostatek hořčíku – jak poznat, že jím trpíte

9 potravin pro 100% imunitu v zimě, citron mezi ně nepatří

Káva s kurkumou – jaké jsou její výhody

Lékař odhalil, proč byste neměli jíst jogurt k snídani

Doktor: Tato levná zelenina nahrazuje maso a zabraňuje infarktům

Lékař odhalil, co se stane s cholesterolem, když vynecháte snídani

Doktor: To je nejlepší káva pro diabetiky

Mýtus, že po požití alkoholu lépe spíte. Proto to vůbec není pravda a před spaním byste se tomu měli vyhnout

Můžete jíst ryby s mlékem?

Tato onemocnění se poznají podle stavu nohou

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA