S nástupem podzimu se denní hodiny zkracují. Často může být počasí zataženo, deštivo a slunce, které přes mraky proniká méně často, již neposkytuje potřebné množství světla pro normální tvorbu vitaminu D.
V důsledku toho se zdravotní stav zhoršuje, může se objevit blues a člověk chce více spát.
Během podzimních měsíců se zvyšuje koncentrace melatoninu v krvi, k jehož tvorbě se využívá tryptofan, ale hladina serotoninu klesá. Tím se zvyšuje pravděpodobnost stresových situací.
Endokrinoložka Svetlana Shokur o tom hovořila v rozhovoru pro Gazeta.ru.
Doporučila jíst více potravin s tryptofanem. To je krůta, sýr, ořechy a tak dále.
Je třeba si dávat pozor na hladinu hořčíku v těle. Pokud je ho málo, pak jsou možné křeče a depresivní nálada.
Shokur dodal, že na podzim může dojít k exacerbaci chronických onemocnění a rozvoji infekčních virových onemocnění.
Proto musíte své tělo posilovat výživou. Zde pomohou produkty s vitamínem C. Jedná se o papriku, rybíz, kysané zelí. Pro zdraví je důležitý i vitamín E, který najdeme v ořeších, rostlinných olejích a játrech.
Během tohoto období byste neměli zneužívat kávu, alkohol nebo energetické nápoje. Budou pouze dodat tělu další stres. V důsledku toho se dostaví pouze nadměrná únava.
Je také lepší vzdát se sladkostí, které dodávají pouze dočasnou energii, ale v konečném důsledku vedou k vážným zdravotním problémům.