Dr. Marin Mukhtarov, MD: Nenechte si ujít snídani a oběd před slavnostní novoroční večeří

1671703232 Shutterstock 2074597510.jpg krásu a zdraví

Dr. Marin Mukhtarov, MD, praktikuje na Gastroenterologickém oddělení „MBAL – Kardzhali“. V roce 2016 získal v Národním centru pro infekční a parazitární onemocnění Sofie vzdělávací a vědeckou hodnost „doktor“ obhajobou disertační práce na téma „Studie cystické echinokokózy v regionu Jihovýchodní Rodopy Bulharska (Kardzhali, Smolyan a Haškovské oblasti).

Podílí se reportážemi na vědeckých akcích, je autorem a spoluautorem více než 40 publikací v bulharských i zahraničních časopisech. Vydal samostatnou monografii a je spoluautorem knihy „Parazitární onemocnění v gastroenterologii.

Dr. MUDr. Marin Mukhtarov poskytl cenné rady, jak se stravovat během vánočních a novoročních svátků, abychom nebyli pacienty nemocnice.

– Dr. Mukhtarov, tradičně každá bulharská rodina sází na vánoční a novoroční svátky na vepřové se zelím nebo krůtu se zelím. Dá se říci, že jsou tato jídla zdravá?

– Samozřejmě. Tato jídla jsou tradiční pro bulharskou kuchyni. Kdysi se v každé rodině na Vánoce chovalo prase, které lidé poráželi jen na svátek, aby na stůl připravili to nejčerstvější maso. A nyní se i přes urbanizaci, nejčastěji o vánočních a novoročních svátcích, zaměřujeme hlavně na vepřové maso. Takže ano, vepřové maso a zelí na Vánoce a pak krůta a zelí na Nový rok jsou pěkná, chutná a zdravá jídla.

Užitečné proto, že se obvykle používá nejlepší část vepřového masa z čerstvě poraženého prasete, které není tak tučné. Krůtí maso je dietní. A kysané zelí, které prošlo fermentací, je velmi užitečný produkt, i když je docela slané. To je všechno velmi dobře, ale obvykle kolem těchto svátků máme tendenci to nechat být, jak rádi říkáme. Tento konec ale musí mít ještě nějakou hranici.

– Jak a kde nastavit limit? Existuje na to nějaká míra a norma?

– Každý zná svou míru, za normální porci se obvykle považuje 150-200 g masa. A kysaného zelí a salátů můžete jíst, kolik chcete. Když říkám „nechte toho, ale s limity“, myslím tím zejména na Silvestra, že byste ten den neměli vynechávat snídani a oběd. Protože pokud se posadíte hladoví a zaútočíte na novoroční stůl, budete jíst velké množství jídla, tělo bude ve stresu. A také: nezůstávejte celou noc u televize, hrozí tak pozření mnohem většího množství jídla.

Dva z nejnebezpečnějších alkoholických nápojů, které způsobují těžkou intoxikaci a kocovinu

Doporučení odborníků na výživu je sníst nejprve salát, dodá objem a trochu zasytí. Zkonzumujete tak menší množství těžšího a mastného nádobí. A v neposlední řadě moc nesedět u stolu, tančit, tančit, je to užitečné.

Lidé, kteří dodržovali půsty nebo drželi nějakou dietu, si samozřejmě také pochutnají na lahodných pokrmech, ale neměli by lehce odepisovat úsilí, které předtím vyvinuli. Jsou to přeci moc hezké svátky, Nový rok slaví každý a umíme si ho pořádně užít, když to nepřeženeme.

Můžete si dovolit i chleba do určité míry ubrat, i když na Štědrý večer je dušený chléb zažitou tradicí a dodržuje se. V ostatní dny, bez ohledu na to, jak bohatý je stůl, si stejně vyberte. Nemusíte zkoušet všechno na stole.

Je velmi důležité varovat lidi s chronickým onemocněním trávicího traktu a zvláště ty se žlučovými kameny, aby se nenechali zlákat právě tehdy porušováním diety. Aby nenocovali na pohotovosti a nezkazili si dovolenou. Musí být všímaví a vyhýbat se jídlům, které by mohly nemoc zhoršit.

Dr. Marin Mukhtarov

– Dosáhli jsme také alkoholu, který je nedílnou součástí každé oslavy. Ptám se vás tedy, existuje nějaký účinný osvědčený způsob, jak se vypořádat s kocovinou, nebo je lepší tam nechodit?

– Jediný způsob, jak se vyhnout kocovině, je nepít alkohol. Věda nevymyslela metodu, jak se s tím můžeme vypořádat. Před několika lety byla v British Medical Journal zveřejněna velká studie, která se zabývala všemi publikacemi vědeckých časopisů v průběhu let, které se zabývaly různými metodami boje s kocovinou.

Bohužel nebyly nalezeny žádné vědecké důkazy pro jakýkoli lék, jídlo nebo bylinu, které by pomohly s kocovinou. Metody ze stejné doby jsou však široce praktikovány a každá země má své vlastní. A my v Bulharsku máme své způsoby: klademe důraz na zelňačku nebo dršťkovou polévku. Jsou i tací, kteří se oblbují přístupem „klín zabíjí“ a pijí pivo nebo jiný alkohol, aby vystřízlivěli. Moji přátelé říkají, že ve východních zemích, například v Číně, pijí med rozpuštěný ve vodě, aby vystřízlivěli.

– Jakými mechanismy alkohol způsobuje kocovinu?

– Pokud se pije ve velkém množství, způsobuje alkohol různými mechanismy kocovinu. Je správné, aby každý znal svou míru a dodržoval ji, aby druhý den nebylo utrpení. Kocovina je způsobena různými důvody.

7 věcí, které jsou nebezpečné s kocovinou

Za prvé, alkohol dehydratuje tělo. Navíc se hromadí odpadní látky z odbourávání alkoholu. Dva enzymy rozkládají alkohol na acetaldehyd a kyselinu octovou a nakonec produkují oxid uhličitý a vodu. Mění se acidobazická rovnováha v těle. Zvyšuje se intrakraniální tlak, což vede k bolestem hlavy a zvracení.

Koncentrace hořčíku klesá, což může vést k vážným arytmiím. Chci upřesnit, že zde nemluvíme o skutečné otravě alkoholem, která je životu nebezpečná. To je částečně problém konzumace velkého množství alkoholu.

Přijetím velkého množství tekutin byste si mohli trochu pomoci ke zmírnění projevů, příznaků kocoviny, tedy k zavodnění organismu. Je dobré sníst něco sladkého, abyste dostali glukózu. Například lžíci medu v čaji nebo slabé kávě. Ne silně, protože kofein ve vysokých dávkách vede také k dehydrataci a bušení srdce. A proč ne zelňačku, když lidová medicína říká, že pomáhá.

Yana BOYADJIEVA

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA