Dýně se dá jíst každý den

1605088885 Shutterstock 1706881045.jpg krásu a zdraví

Dýně obsahuje unikátní vitamin-minerální komplex – hodně vitaminu PP, retinol, kyselinu askorbovou, pyridoxin, kyselinu listovou, riboflavin, vitamin B5, thiamin, tokoferol, vitamin K, betakaroten. Obsahuje také cenné minerální sloučeniny: fosfor, fluor, draslík, chlór, vápník, železo, hořčík, jód, sodík. Obecně je považována za dietní zeleninu. Ve 100 g je pouze 23 kcal, 88 % jeho složení tvoří voda. Jeho pravidelná konzumace předchází obezitě a podporuje hubnutí. Dýně nezpůsobuje nadýmání ani plynatost, takže ji lze jíst každý den.

Je to zelenina číslo jedna v boji proti ateroskleróze. Dužnina a semena zlepšují složení krve, elasticitu cévních stěn, což zabraňuje rozvoji tromboflebitida a křečové žíly. Díky svým diuretickým vlastnostem je dýně užitečná pro snížení krevního a intrakraniálního tlaku. Hlavně ten vařený. Je indikován pro cholecystitidu, pankreatitidu, gastritidu.

A obecně přinese nepopiratelné výhody celému organismu, protože vitamíny A a E v jeho složení jsou přírodní antioxidanty, které prodlužují mládí a odstraňují soli, radionuklidy, toxiny. A díky obsahu vitamínů B je dýně považována za skutečné antidepresivum: zlepšuje spánek, snižuje náchylnost ke stresu, zmírňuje úzkost a podrážděnost. Je velmi užitečný pro rychlé zotavení po nemoci nebo větší operaci. Beta-karoten přítomný v této zelenině zlepšuje vidění. Dýně je potřebná obecně pro celkové posílení imunity, zejména při sezónních nachlazeních.

Ovesná a dýňová kaše obnovuje játra

Dýňová semínka mají pozitivní vliv na zdraví mužů, působí preventivně proti adenomu prostaty, prostatitidě, zvyšují potenci a podporují zvýšenou produkci spermií. Děti dostávají taková semena k odstranění střevních parazitů a červů. Tradiční léčitelé používají dýni k léčbě jater. Faktem je, že pektiny, železo, hořčík, vápník, karotenoidy jej chrání před hepatitidou, cirhózou, helmintiázou a destrukcí tkání. Dýně dobře funguje i při zácpě, protože působí mírně projímavě.

Dýňová šťáva je k nezaplacení: je bohatá na vitamíny A a E (obsahuje jich 5x více než mrkev). Proto zlepšuje stav vlasů, nehtů a má pozitivní vliv na zrak; obsahuje vitamín D, který je důležitý zejména pro děti – chrání před křivicí.

Pacienti s diagnózou diabetes mellitus často odmítají potraviny s vysokým glykemickým indexem. Dýně mezi ně naštěstí nepatří. Naopak hromadí minimum sacharidů, čímž brání vzestupu glukózy. Zelenina obsahuje mnoho minerálů a vitamínů, které usnadňují průběh onemocnění. Příznivé vlastnosti dýně pro diabetiky jsou také způsobeny tím, že zelenina podporuje uvolňování vlastního inzulínu. Snižuje závislost na drogách.

Dýně patří mezi produkty, které mají minimální počet kontraindikací. Syrové se nedoporučuje konzumovat při diabetes mellitus, nízké kyselosti žaludku, vředu, gastritidě a duodenální patologii. Pokud máte často střevní koliku, je vhodné přestat jíst dýni úplně.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA