Elena Kulikova: Neztrácejte hlavu ze „zdravého životního stylu“

1700562912 04 Elena Kulikova Nutriciolog.jpg krásu a zdraví

Stále více oblíbených blogerů v poslední době, jejichž počet roste, se předhání v tom, kdo poradí, jak se nejlépe stravovat. Existuje však mnoho mýtů a pokusů o démonizaci téměř všech produktů, které běžně používáme. Dokážeme odlišit mýty od reality a jak se stravovat ve stresu, podívejte se v rozhovoru s ruskou výživovou poradkyní Elenou Kulikovou.

– Paní Kulíková, existují opravdu produkty, které dokážou stres tlumit a které jej naopak prohlubují?

– Často se stresem, který je reakcí na nějaký vnější tlak, pociťujeme bolesti hlavy, únavu, nespavost, nepohodlí atp. Když jsme dlouhodobě ve stresu, produkuje se hodně kortizolu, který potlačuje tvorbu serotoninu, známého jako hormon štěstí.

Když se lidé cítí ztraceni, jakoby bez síly, začnou hledat jiné zdroje pozitivních emocí. Nejčastěji je to jídlo, které, byť nakrátko, vyvolává uvolňování endorfinů a oxytocinu. Jsou to sladkosti, sycené nápoje, zdroje rychlých tuků atd. Pokud se jedná o jednorázovou reakci, není důvod k obavám, ale pokud to děláte neustále, vede to k ochuzení mikrobioty ve střevě. Což zase vede k depresím a některým dalším psychickým poruchám.

Tedy zhruba řečeno, dnes a teď si pomáháme, ale dlouhodobě si škodíme. Protože potlačování stresu dorty a pizzy problém neřeší. Musíme se naučit rozlišovat fyziologický hlad od emocionálního, klást si otázky: Opravdu chci jíst? Cítím hlad nebo jen úzkost?

Užitečný návrh: koupili jste si čokoládu, abyste snížili úzkost, ale bylo by užitečnější sníst například půlku rajčete a pak trochu čokolády. Další rajče, pak čokoláda… Snížíte tak množství rychlých sacharidů. Efekt bude dvojí. Za prvé, uvidíte, že úzkost se nemusí nutně rovnat jedné čokoládě. Zadruhé si zpestříte jídelníček a přidáte potřebné mikroživiny.

V situacích stresu a úzkosti zdůrazněte produkty bohaté na železo, hořčík a omega-3. Jedná se o dýňová semínka, chia, mandle, arašídy, kešu oříšky, banány, hroznové víno, avokádo, losos. Pokud jde o produkty bohaté na železo, jako jsou játra, hovězí steak, ústřice, hořká čokoláda. A také lískové ořechy, pohanka, čočka, fazole, sušené meruňky a sójové cereální výrobky.

– Dlouhou dobu byly za vznik akné obviňovány mléčné výrobky, rakovina pak aspartam… Jaká další podobná tvrzení existují a jak můžeme věřit informacím, podle kterých se téměř v každém výrobku skrývá něco nebezpečného?

– Na tuto otázku by bylo těžké odpovědět, protože pravděpodobně se nyní každý produkt snaží někde démonizovat. Viděl jsem celé články třeba o tom, že se musíme vzdát brambor, protože to byl prý úplně zbytečný produkt, který nemá nic jiného než sacharidy. Pamatuji si nějaké zvláštní bludy o tom, že nejím okurky a rajčata zároveň. O masové hysterii kolem lepku ani nemluvě

Každý už ví, že ano, lepek je nebezpečný, ale pro velmi malé procento lidí. A od dětství vědí, že by to neměli používat. Není ani efektivní, ani opodstatněné jednoduše vysadit lepek jen proto, že je to módní. Podobných případů mohu vyjmenovat další a další.

Rada Petra Dunova o zdravém stravování

Nedávno jsme s kolegy diskutovali o absurdním případu ženy, která navrhla, aby lidé léčili vše od chronických nemocí po rakovinu a AIDS pouze bylinkami. Její příspěvky byly temné, ale lidé jí bohužel uvěřili a dali poslední prostředky, aby si koupili její „léčivé“ byliny, a vzdali se skutečné léčby. Přirozeně je nelze vyléčit. A když jeden z lékařů zveřejnil příspěvek dokazující selhání jejích argumentů, tento bylinkář ho zažaloval za pomluvu.

Můj soused, který pravidelně cvičí a hlídá si jídelníček, mu přidává do čaje prášek. Zeptal jsem se, co je to za prášek, a on odpověděl, že jeho trenér mu poradil, aby si ho vzal, protože je prospěšný. A když jsem se zeptal, k čemu je to užitečné, podíval se na mě a řekl „je to jen užitečné“. A najednou si uvědomil, že neví, co polyká. Řekli mu to a on to šel koupit. Takhle se to nedělá, když jde o vaše zdraví.

Množství mýtů a legend přesahuje všechny meze. Každá informace proto musí být podrobena filtrům důvěryhodnosti: o jaký druh informačního zdroje jde; mohu mu věřit; na čem je založena; dá se to potvrdit? Informace můžete ověřit z jiných zdrojů.

– A jaký je váš názor na tvrzení některých blogerů, že můžete zhubnout pomocí tablet? Osudný je případ dívky, která se pokusila zhubnout metodou nějakého tik-tokera, když vypila 25 laxativních pilulek. Dá se v podstatě zhubnout pomocí tablet?

– Uvědomte si, že cíl dotyčného blogera, stejně jako všech ostatních, v žádném případě nesouvisí se zdravím, ale shromáždit více publika, lajků a následně vydělat. Dotyční blogeři proto kladou důraz na témata, která se týkají většího počtu lidí. A témata hubnutí, vztahy mezi partnery, vydělávání více peněz lidi vždycky zajímají. Proto na nich blogeři nejčastěji parazitují.

Dávejte si velký pozor na to, co vám blogeři radí. To ovlivňuje nejen výživu, ale i životní styl obecně. Každá sociální síť je jeviště a vy netušíte, co se za tím děje a jak nakonec žijí ti, kteří vaši show tlačí. Pokud se vyjádříme k šíleným možnostem diet z internetu, může se člověk divit. Lidská fantazie nezná mezí.

Viděl jsem diety, podle kterých člověk podstoupí nějaký zanedbatelný kalorický příjem, asi 800 kilokalorií denně. To je méně, než člověk používá jen ležet na gauči. Ano, kila jdou dolů, ale za jakou cenu? Co třeba monodiety, ty jsou nebezpečné nejen kvůli pár kaloriím, ale také proto, že vedou k nedostatku.

Protože pokud budete jíst řekněme jen pohanku nebo jogurt, vaše mikroflóra velmi rychle ochudí a bude se pak těžko vzpamatovávat. Bohužel teenageři jsou často obětí „odborníků“ na internet, protože jejich psychika ještě není zcela zformovaná a nemají filtry kritičnosti informací, důvěřují blogerům více než lékařům nebo starší generaci.

– A jak ovlivňuje aktivní propagace zdravého životního stylu a zdravé výživy ze strany blogerů riziko vzniku poruchy příjmu potravy? Někteří mladíci jsou doslova posedlí…

– Byla to taková posedlost, která vedla ke vzniku nové duševní poruchy – ortorexie. Stav, kdy je člověk tak posedlý tím, co jí, v jakém pořadí, že tato posedlost dosahuje bodu absurdity. Tato směs pedantství a přesvědčení, že pro zdraví děláte vše správně, vede nakonec k poruše příjmu potravy, protože člověk není schopen si jídlo vychutnat.

Zdravé stravování – bylo nám lháno o tuku?

Hodně od sebe a jídla vyžaduje, vytvořil si spoustu pravidel a to přirozeně zvyšuje hladinu stresu. O ortorexii by se mělo říci více… Pár vět o anorexii, která je také aktuální.

Výzkumy posledních let prokázaly, že anorexie souvisí nejen s psychickými faktory, ale také s tím, co jíme. Například čím je mikroflóra chudší, tím větší je pravděpodobnost, že se staneme rukojmími této poruchy. Bohužel dochází k začarovanému kruhu, protože člověk, který chce zhubnout, jí méně.

V souladu s tím, čím méně jídla konzumuje, tím méně jí. Ukazuje se, že když člověk drží dietu, prudce omezuje pestrost svého jídelníčku. A čím chudší jídelníček, tím chudší mikroflóra.

A čím je mikroflóra chudší, tím větší je pravděpodobnost, že se stanete rukojmím anorexie. Z tohoto uzavřeného kruhu se může člověk dostat s pomocí specialistů. Mám na mysli především psychologa, protože všechny druhy poruch příjmu potravy je nutné léčit a zmírňovat pod dohledem psychologa.

Neztrácejte proto mysl „zdravého životního stylu“. Fanatické dodržování dogmat ve výživě je stejně nebezpečné jako přehánění ve fast foodech.

Yana BOYADJIEVA

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA