I na první pohled neškodné zvyky vám mohou způsobit žaludeční problémy

Hydina Maso Umyvanie Kura Kuchyna Clanokw.jpg krásu a zdraví

Chápeme rozdíl mezi datem minimální a doporučené spotřeby, uchováváme syrové maso odděleně od jiných potravin, nezmrazujeme již rozmražené maso – to vše jsou dobře známá zlatá pravidla. Američtí odborníci na bezpečnost potravin však vytipovali další naše slabá místa, kde nejčastěji selháváme v kuchyni.


drůbež, maso, mytí, kuře, kuchyně

Oplachujete maso pod vodou?




1. NECHÁVÁME JÍDLO NA SPORÁKU

Necháte potraviny na sporáku déle než dvě hodiny? Teplota pod 60 stupňů Celsia je poněkud problém. V tomto teplotním pásmu se bakteriím náramně líbí. Pokud potraviny nedáte do chladničky, může se v nich rozmnožit například salmonela, která vyvolá nevolnost, zvracení, průjem a následně dehydrataci. Takovému teplotnímu riziku se vyplatí předcházet iv opačném případě, pokud potraviny rozmrazujete. Proto se doporučuje rozmrazovat raději v chladničce než na vzduchu na kuchyňské lince. Podle průzkumu společnosti BILLA to zase tak běžná praxe na Slovensku není. Dokonce stále někteří lidé rozmrazují maso v mikrovlnce nebo pod teplou vodou. Ale ani nejčastější způsob rozmrazování ve studené vodě není nejrozumnější, ale o tom již v bodě 7.

2. NECHÁVÁTE SI POTRAVINY DOVÉZT

Podle amerických expertů jsou sporné i donáškové služby potravin. Největší riziko se ukrývá v tom, že tímto způsobem přenášíme veškerou zodpovědnost a rozhodování na cizího člověka. Nakonec něco na tom bude, protože iz průzkumu vyplývá, že až tři čtvrtiny Slováků má osobní zkušenost s koupí potravin s nižší kvalitou – a to zejména párků, šunek, salám, ale i pečiva nebo jogurtů. Donáška představuje pohodlný způsob nakupování, ale pokud nejste v obchodu s potravinami osobně, je ještě obtížnější rozpoznat, že potraviny nejsou kvalitní nebo se pokazily. Podle expertů máme nejen menší kontrolu nad kvalitou potravin, které dostaneme, ale také menší tendenci kontrolovat potraviny, které přišly, než to běžně děláme v obchodě.

3. KUPUJETE PŘEDPŘIPRAVENÉ SALÁTY

Jíst předpřipravené saláty v igelitových sáčcích je údajně příliš riskantní, protože se v nich může množit listerie. Saláty se vyrábějí ve zpracovatelských závodech s velkým počtem zaměstnanců, kteří mohou způsobit jejich kontaminaci. Podle odborníků se patogenům v takovém prostředí dobře daří, proto obyčejný hlávkový salát z bedničky představuje menší riziko. Nákaza listerií je obvykle podobná chřipce, projevuje se zimnicí, horečkou, nevolností a zvracením.

4. ZELENINU I MASO KRÁJÍTE NA JEDNÉ DESCE

Používání stejného nože a prkénka na krájení různých potravin může být receptem na křížovou kontaminaci. Pokud krájíte zeleninu týmž nožem, který jste použili na kuřecí maso, mohli byste rozšiřovat bakterie, jako je salmonela, která se nejčastěji vyskytuje v živočišných produktech. Pořiďte si prkénko, které budete používat ke krájení masa a prkénko, na které budete krájet zeleninu místo toho, abyste stejnou oplachovali – tímto způsobem se bakterií nezbavíte. Nože omývejte v myčce řádku při vyšších teplotách, aby se zničily choroboplodné zárodky.

5. VARÍTE SI DOPŘEDU

Někteří lidé si připravují jídlo dopředu, nikdy by to však nemělo být na více než 3 až 4 dny. Zbytky jídla po této době nekompromisně vyhoďte z chladničky. Není možné, abyste si v neděli připravili jídlo a vydrželo vám až do pátku. Po čtyřech dnech se bakterie mohou začít množit, i když jsou potraviny uchovávány v chladu a bezpečně v izolovaných nádobách.

6. VARÍTE SE PSEM

Nejlepší přítel člověka by během vaření neměl být v kuchyni. Pokud uprostřed manipulace s jídlem necháte svého psa, aby vám například olízl ruku, můžete jídlo kontaminovat patogeny, které domácí zvířata přenášejí. Jedním z nejběžnějších zárodků je Capnocytophaga, který u lidí může způsobit puchýře, horečku, zvracení a průjem. Pokud se váš domácí mazlíček zatoulá do kuchyně, nehladejte ho, dokud nedovaříte a pak si umyjte ruce.

7. OPLACHUJETE MASO PŘED VAŘENÍM

Maso před vařením nemyjte. Většina lidí si myslí, že ho tímto způsobem zbaví nečistot a patogenů, ale pravda je taková, že je naopak malými kapičkami rozšíří všude kolem sebe, na dřez i pracovní desku. Ze stejného důvodu není dobrý nápad ani rozmrazovat maso ve studené vodě. Je velmi pravděpodobné, že při rozmrazování nebo mytí syrové drůbeže, přenesete bakterie například na salát.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA