Jak rozeznat zdravé sacharidy od škodlivých? (FOTKY)

1547198700 4.jpg krásu a zdraví

Mnozí považují sacharidy za příčinu obezity a různých nemocí. Výživoví poradci zároveň připomínají, že jsou pro tělo nenahraditelným zdrojem energie. Sacharidy jsou skutečně nezbytné a důležité pro dietu, ale ne všechny jsou stejně prospěšné.

Sacharidy v potravinách lze rozdělit do několika typů. Jednoduché nebo monosacharidy („rychlé“) a komplexní nebo polysacharidy („pomalé“). Pro měření stupně rozkladu potravin obsahujících sacharidy zavedl profesor David Jenkins z University of Toronto koncept glykemického indexu (GI).

Vědci z Dánska objevili nejúčinnější lék proti obezitě

Glykemický index je číselná hodnota od 0 do 100, která odráží stupeň průchodu cukru z potravy do krve, zvýšení krevního cukru a jeho vliv na uvolňování inzulínu ze slinivky břišní.

Komplexní sacharidy s nízkým GI, které jsou považovány za nejužitečnější, dodávají tělu energii postupně a zajišťují tak stabilní a dlouhodobý pocit sytosti.

Jednoduché sacharidy (vysoký GI) rychle zvyšují obsah cukru v krvi a přispívají k uvolňování velké části inzulínu. V důsledku toho se energie neukládá ve formě glykogenu v játrech a svalech, ale většinou se přeměňuje na tělesný tuk.

Je jasné, že je lepší používat více potravin s nízkým glykemickým indexem. To vám umožňuje nejen udržovat se v dobré kondici, ale také snižuje riziko vzniku cukrovky nebo problémů se slinivkou.

Jak zrychlit metabolismus, pokud je vám již 30 let

Potraviny s vysokým glykemickým indexem

GI čisté glukózy se bere jako základ a je roven 100. Vysoký GI (nad 70) se nachází v mouce, škrobu a sladkých potravinách. Je nízký (méně než 50) ve většině zeleniny a ovoce.

Existují však výjimky. Vysoký GI mají některé produkty, které i zastánci zdravého životního stylu považují za užitečné a zdravé. Například dýně, müsli s ořechy a rozinkami, mrkev a meloun.

GI mnoha potravin se může značně lišit v závislosti na tom, jak byly připraveny. Například u brambor se GI může lišit od 87 pro vařené brambory do 111 pro hranolky. Konzervované meruňky mají GI 91 a čerstvé meruňky mají GI 35.

Nikdy nezačínejte s těmito dietami, pokud milujete život – Největší divnost hubnutí

Základní potraviny a jejich glykemický index

Hranolky – 111

Pivo – 110 ks

Termíny – 103

Pastinák – 97

Rohlíky – 95

Mrkev (vařená nebo dušená) – 85

Neslazený popcorn – 85

Bramborová kaše – 83

Müsli s ořechy a rozinkami – 80

Dýně – 75 ks

Meloun – 75

Ovesné vločky s mlékem – 75

Jáhly – 71

Čokoláda – 70

Bramborové lupínky – 70

Bílý cukr – 70

Gris – 70

Glykemická zátěž

Také nezapomínejme, že seznam produktů s vysokým GI není vše. Relativně nedávno byl použit nový a informativnější způsob hodnocení dopadu příjmu sacharidů.

Glykemická zátěž (GN) je procento toho, kolik sacharidů z potravy vstoupí do krevního řečiště. Jeden bod na glykemické stupnici odpovídá spotřebě jednoho gramu glukózy.

Navíc, čím nižší je glykemická nálož, tím nižší je procento čisté glukózy vstřebané do těla a tím lépe funguje trávicí systém.Zdrave.to

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA