Mnozí považují sacharidy za příčinu obezity a různých nemocí. Výživoví poradci zároveň připomínají, že jsou pro tělo nenahraditelným zdrojem energie. Sacharidy jsou skutečně nezbytné a důležité pro dietu, ale ne všechny jsou stejně prospěšné.
Sacharidy v potravinách lze rozdělit do několika typů. Jednoduché nebo monosacharidy („rychlé“) a komplexní nebo polysacharidy („pomalé“). Pro měření stupně rozkladu potravin obsahujících sacharidy zavedl profesor David Jenkins z University of Toronto koncept glykemického indexu (GI).
Vědci z Dánska objevili nejúčinnější lék proti obezitě
Glykemický index je číselná hodnota od 0 do 100, která odráží stupeň průchodu cukru z potravy do krve, zvýšení krevního cukru a jeho vliv na uvolňování inzulínu ze slinivky břišní.
Komplexní sacharidy s nízkým GI, které jsou považovány za nejužitečnější, dodávají tělu energii postupně a zajišťují tak stabilní a dlouhodobý pocit sytosti.
Jednoduché sacharidy (vysoký GI) rychle zvyšují obsah cukru v krvi a přispívají k uvolňování velké části inzulínu. V důsledku toho se energie neukládá ve formě glykogenu v játrech a svalech, ale většinou se přeměňuje na tělesný tuk.
Je jasné, že je lepší používat více potravin s nízkým glykemickým indexem. To vám umožňuje nejen udržovat se v dobré kondici, ale také snižuje riziko vzniku cukrovky nebo problémů se slinivkou.
Jak zrychlit metabolismus, pokud je vám již 30 let
Potraviny s vysokým glykemickým indexem
GI čisté glukózy se bere jako základ a je roven 100. Vysoký GI (nad 70) se nachází v mouce, škrobu a sladkých potravinách. Je nízký (méně než 50) ve většině zeleniny a ovoce.
Existují však výjimky. Vysoký GI mají některé produkty, které i zastánci zdravého životního stylu považují za užitečné a zdravé. Například dýně, müsli s ořechy a rozinkami, mrkev a meloun.
GI mnoha potravin se může značně lišit v závislosti na tom, jak byly připraveny. Například u brambor se GI může lišit od 87 pro vařené brambory do 111 pro hranolky. Konzervované meruňky mají GI 91 a čerstvé meruňky mají GI 35.
Nikdy nezačínejte s těmito dietami, pokud milujete život – Největší divnost hubnutí
Základní potraviny a jejich glykemický index
Hranolky – 111
Pivo – 110 ks
Termíny – 103
Pastinák – 97
Rohlíky – 95
Mrkev (vařená nebo dušená) – 85
Neslazený popcorn – 85
Bramborová kaše – 83
Müsli s ořechy a rozinkami – 80
Dýně – 75 ks
Meloun – 75
Ovesné vločky s mlékem – 75
Jáhly – 71
Čokoláda – 70
Bramborové lupínky – 70
Bílý cukr – 70
Gris – 70
Glykemická zátěž
Také nezapomínejme, že seznam produktů s vysokým GI není vše. Relativně nedávno byl použit nový a informativnější způsob hodnocení dopadu příjmu sacharidů.
Glykemická zátěž (GN) je procento toho, kolik sacharidů z potravy vstoupí do krevního řečiště. Jeden bod na glykemické stupnici odpovídá spotřebě jednoho gramu glukózy.
Navíc, čím nižší je glykemická nálož, tím nižší je procento čisté glukózy vstřebané do těla a tím lépe funguje trávicí systém.Zdrave.to