Udělat sváteční stůl zdravý může být docela problém. Obvykle je stůl přeplněný jídlem v důsledku velké nákupní horečky a zbytků libového jídla ze štědrovečerního stolu.
Navíc se většinou pije hodně alkoholu. Co dělat pro to, aby tělo nebylo přetěžováno a místo toho, abychom si dovolenou užili, bylo nám špatně z přejídání nebo přejídání.
1. Vařte si sami
První věc, kterou můžete udělat, je vařit sami. Bude tak chutnější a vyhnete se negativům rychlého občerstvení, prošlého a baleného jídla, budete vědět, jaké produkty jste použili a budete mít možnost si jídlo připravit dle libosti.
2. Používejte ekologické a farmářské produkty
Aby jídlo, které připravujete, bylo chutné a užitečné, musí být produkty čisté a ekologické. Neboť všemožné umělé přísady, konzervanty a barviva mohou organismus nejen zatěžovat, ale také uškodit nebo způsobit alergii. Chuť je navíc mnohem opravdovější a nedá se srovnávat s umělými potravinami.
3. Omezte alkohol
To mnoho lidí neosloví, ale čím méně pijete, tím lépe pro vaše zdraví. Nejlepší je samozřejmě alkoholické nápoje úplně vynechat.
4. Zelenina
Zelenina poskytuje mnoho užitečných látek pro lidské tělo a jeho zdraví. Mohou být na stole v salátech, pokrmech nebo častěji jako součást nálevu. Je dobře, že jsou v souladu s ročním obdobím, protože většinou produkty charakteristické pro určitou dobu podporují imunitní systém a dodávají tělu potřebné látky, aby se cítil dobře a zdravě. Ne náhodou jsou v této sezóně oblíbené produkty jako kysané zelí, pórek, cibule, dýně, česnek a podobně.
5. Vložíme doma upečené ořechy
Z obchodu seženete i již ochucené a pražené oříšky, ale pokud si uděláte čas a upražíte je sami, budete spokojeni. Vůně a chuť čerstvě upečených ořechů je nesrovnatelná. Ořechy, arašídy, mandle, lískové ořechy a mnohé další – všechny obsahují mnoho užitečných látek, vitamínů a bílkovin, takže tělo dostane, co potřebuje.
6. Uhněte chléb
Skvělé je i hnětení a pečení vlastního chleba. Chuť teplého chleba stojí za to. Vyhnete se tak konzervačním látkám, kypřícím látkám a dalším umělým přísadám, které se obvykle hodí k chlebu z obchodu.
7. Připravte si dezert s menším množstvím cukru
Pokud uděláte baklavu, bude nepochybně hodně cukru. Pokud si ale chcete dát lehčí dezert, najdete recepty na něj.
8. Hodně ovoce
Dobrým způsobem, jak nahradit těžké sladké dezerty, je dát na stůl více ovoce. Můžete také udělat ovocný dort nebo krém, ovocný salát.
Možností, co dát na sváteční stůl, je mnoho. Když si uděláte čas na péči o ni, dostanete také celou paletu emocí spojených s dovolenou. To všechno jsou vzpomínky a zážitky, které dělají den s rodinou výjimečným. Zaměřte svou pozornost na dobré stránky lidí, na to, co se děje, a pak, ať už je na stole cokoliv, budete mít to nejdůležitější, abyste byli zdraví – radost a lásku.