Pokud je ve stravě málo vlákniny a člověk pije málo čisté vody, nebo to přehání s tučnými a smaženými jídly, pak se problémům vyhnout nedá.
Gastroenteroložka Shota Kalandia o tom hovořila v rozhovoru pro Life.
Poznamenala, že nedostatek vlákniny vede k zácpě a dalším zažívacím problémům.
Kalandia dodala, že právě díky vláknině fungují střeva normálně.
Je důležité udržovat vodní rovnováhu, jinak dojde k dehydrataci a proces trávení může být obtížný.
Pokud jde o tučná jídla, která jsou nasycená trans-tuky, přispívají k rozvoji zánětlivých procesů a chronických onemocnění. Například je možný vřed nebo ulcerózní kolitida.
Nepřehánějte to ani s cukrem. Existuje riziko vzniku syndromu dráždivého tračníku.
Lékař také dodal, že k problémům s tímto orgánem vede i zneužívání alkoholu a kávy.