Je glutaman sodný (MSG) skutečně zdraví škodlivý?

150007f5e04e9761d7833a62674d550a35d8e51c.jpeg krásu a zdraví

Glutaman sodný (MSG) je zvýrazňovač chuti, který se používá ve slaných potravinách, včetně mnoha asijských jídel a balených potravin. Vyrábí se fermentací škrobu, jako je cukrová řepa, cukrová třtina nebo melasa, což je podobný proces používaný k výrobě vína, octa a jogurtu.

Bylo přijato uživatelem kyselina L-glutamová, který se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách. Kyselina L-glutamová je neesenciální aminokyselina, to znamená, že si ji tělo dokáže vyrobit samo a nemusí ji získávat z potravy.

Glutamát sodný je bílý krystalický prášek bez zápachu známý v potravinářském průmyslu jako E621. Snadno se rozpouští ve vodě, rozkládá se na sodík a volný glutamát.

Glutamát sodný má specifickou chuť známou jako umami – pátou základní chuť spolu se sladkou, kyselou, slanou a hořkou. Umami je masová chuť, která odkazuje na přítomnost bílkovin v potravinách.

Proč je třeba se vyhnout MSG

Některé studie naznačují, že glutamát sodný může přispívat k různým stavům, včetně obezity, poruch centrálního nervového systému a poruch reprodukce, i když v těchto oblastech je zapotřebí více výzkumu.

Příznaky, které se podle některých tvrzení objevují po konzumaci glutamanu sodného, ​​zahrnují:

  • Nevolnost;
  • Slabost nebo únava;
  • Bušení srdce;
  • Bolest hlavy;
  • Pocení nebo návaly horka;
  • necitlivost;
  • Bolest na hrudi;
  • kopřivka;
  • Otok hrdla.

Potraviny, které obsahují glutaman sodný

Glutamát sodný se používá v mnoha běžných potravinách, které jsou dnes k dispozici v obchodech s potravinami a místních restauracích. Tato složka, která se nachází v doplňcích umami, má za cíl zlepšit chuť potravin, včetně občerstvení, polévek a nudlí. Některé z těchto potravin:

Koření

Vzhledem k tomu, že glutaman sodný je zvýrazňovačem chuti, není divu, že je součástí mnoha koření, která spotřebitelé přidávají na maso a dušená jídla. Jedním z běžných příkladů jsou balíčky s kořením na steaky, které se obvykle přidávají k masu.

Fast Food

Glutamát sodný se stal dobře známým pro své široké použití v čínských a jiných pokrmech rychlého občerstvení, včetně smaženého kuřete z restaurací rychlého občerstvení.

Polévky

Dalším místem, kde najdete glutaman sodný, je police s polévkou v obchodě s potravinami. Přísada se používá ke zlepšení jejich chuti a slanosti.

Dresinky a omáčky

Je známo, že omáčky jako kečup, majonéza, barbecue omáčka, sójová omáčka, hořčice a salátové dresinky obsahují MSG pro zvýraznění chuti.

Bramborové hranolky

Mnoho druhů chipsů a podobných pochutin obsahuje glutaman sodný pro zvýraznění slané, kořeněné chuti, pro kterou jsou známé.

Reference:

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA