Zajímavá otázka, na kterou najdeme kuriózní odpověď v komentáři ruského doktora MUDr. Viktora Konisheva, specialisty na výživu. V každém druhu a formě medu, bez ohledu na to, zda je kandovaný nebo ne, je mnoho cukrů, vysvětluje specialista.
Když med zcukernatí, zkrystalizují a stanou se znatelnými. V čerstvém medu je cukrů právě tolik, jen jsou rozpuštěné. Med by proto neměl být považován za užitečný produkt. Obsahuje hodně fruktózy, a to je jeden z nejškodlivějších cukrů, obsahuje i glukózu.
Ve velkém množství přispívají k rozvoji obezity a cukrovky 2. typu. Med proto není bezpečnou náhradou cukru, jak někteří tvrdí. Množství vitamínů, minerálů a dalších užitečných látek v medu je velmi malé.
Například k zajištění denní normy vitamínů je třeba sníst 3 kg medu, k dosažení normy vápníku – 200 čajových lžiček. Představte si, jaké obrovské množství cukru člověk vstřebá, pokud se rozhodne získat vitamíny a minerály tímto způsobem.
Dr. Mahesh Garje: Nejlepší potravinou pro hubnutí je med
V medu jsou flavonoidy, které neutralizují nebezpečné kyslíkové radikály v lidském těle. Potíž je však v tom, že abyste z nich měli prospěch, musíte stále jíst hodně medu. Odborníci zjistili, že 1,5 g medu na kg tělesné hmotnosti zvyšuje antioxidační obranyschopnost organismu ve srovnání s kukuřičným sirupem.
Pro 80kilogramového člověka je to 120 g medu. A pořád je to hodně. Skeptici navíc tvrdí, že flavonoidů v medu je na jednotku hmotnosti méně než v zelenině a ovoci. A v neposlední řadě, vysvětluje doktor Konishev, jedním z ukazatelů kvality medu je obsah enzymu diastáza. Nemělo by to být méně než 8 jednotek, pro akácie – 5 jednotek.
Snížení tohoto ukazatele může naznačovat zničení biologicky aktivních látek medu (jako při zahřívání) nebo zředění medu. Často prodejci medu tento ukazatel uvádějí na svém produktu a samozřejmě tvrdí, že jejich med musí být kvalitní. Dá se jim ale vždy věřit?