Je kandovaný med škodlivější než čerstvý?

1683019203 03 Shutterstock 1946965174.jpg krásu a zdraví

Zajímavá otázka, na kterou najdeme kuriózní odpověď v komentáři ruského doktora MUDr. Viktora Konisheva, specialisty na výživu. V každém druhu a formě medu, bez ohledu na to, zda je kandovaný nebo ne, je mnoho cukrů, vysvětluje specialista.

Když med zcukernatí, zkrystalizují a stanou se znatelnými. V čerstvém medu je cukrů právě tolik, jen jsou rozpuštěné. Med by proto neměl být považován za užitečný produkt. Obsahuje hodně fruktózy, a to je jeden z nejškodlivějších cukrů, obsahuje i glukózu.

Ve velkém množství přispívají k rozvoji obezity a cukrovky 2. typu. Med proto není bezpečnou náhradou cukru, jak někteří tvrdí. Množství vitamínů, minerálů a dalších užitečných látek v medu je velmi malé.

Například k zajištění denní normy vitamínů je třeba sníst 3 kg medu, k dosažení normy vápníku – 200 čajových lžiček. Představte si, jaké obrovské množství cukru člověk vstřebá, pokud se rozhodne získat vitamíny a minerály tímto způsobem.

Dr. Mahesh Garje: Nejlepší potravinou pro hubnutí je med

V medu jsou flavonoidy, které neutralizují nebezpečné kyslíkové radikály v lidském těle. Potíž je však v tom, že abyste z nich měli prospěch, musíte stále jíst hodně medu. Odborníci zjistili, že 1,5 g medu na kg tělesné hmotnosti zvyšuje antioxidační obranyschopnost organismu ve srovnání s kukuřičným sirupem.

Pro 80kilogramového člověka je to 120 g medu. A pořád je to hodně. Skeptici navíc tvrdí, že flavonoidů v medu je na jednotku hmotnosti méně než v zelenině a ovoci. A v neposlední řadě, vysvětluje doktor Konishev, jedním z ukazatelů kvality medu je obsah enzymu diastáza. Nemělo by to být méně než 8 jednotek, pro akácie – 5 jednotek.

Snížení tohoto ukazatele může naznačovat zničení biologicky aktivních látek medu (jako při zahřívání) nebo zředění medu. Často prodejci medu tento ukazatel uvádějí na svém produktu a samozřejmě tvrdí, že jejich med musí být kvalitní. Dá se jim ale vždy věřit?

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA