Mnoho lidí se rádo hýčká šálkem aromatického čaje s medem a poznamenává, že v této variantě je nápoj dokonalý.
Existuje však názor, že tento zvyk je škodlivý.
Svého času byl rozšířen názor, že horká voda mění med v nebezpečnou toxickou látku.
Je to pravda?
Med přidaný do šálku horkého čaje se ve skutečnosti nepromění v nebezpečný toxin. Látka, kterou produkt začíná produkovat, je přítomna i v dalších sladidlech.
Neexistuje však dostatek důkazů, které by naznačovaly, že je zdraví škodlivý.
Odborníci proto poznamenávají, že horký čaj s medem je bezpečný k pití. Je však důležité pochopit, že díky takové tepelné úpravě se chemické složení medu znatelně zhorší.
Kontakt s horkou tekutinou nepůsobí nejlépe na vitamínový a minerální komplex medu.
Proto se vyplatí zavádět med do čaje v době, kdy voda již trochu vychladla.