Levné a dostupné koření pomáhá rychle zhubnout. Ruská endokrinoložka a doktorka lékařských věd Oksana Mikhaleva říká, že díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vody a vlákniny je petržel dobrým dietním produktem. Při jeho konzumaci se do těla dostává řada biologicky aktivních látek – organických kyselin a silic, které příznivě působí na gastrointestinální trakt, zlepšují aktivitu enzymů a motilitu. Petržel je přirozeným zdrojem zeleného barviva chlorofylu, což je přírodní antioxidant, uvedl endokrinolog.
Petržel pro rychlé hubnutí
„Petrželová dieta pro svou znatelnou radikalitu rozhodně není vhodná pro každého. Než tedy začnete hubnout (jakýmkoli způsobem), měli byste se poradit s odborníkem a řídit se jeho doporučeními“, říká doktorka Mihaleva.
Alergolog: Dejte toto koření do pračky a oblečení bude jako nové
Dieta, kterou navrhuje, není založena na listech petržele, které dnes všichni jíme, ale na kořeni této rostliny. Strouhá se a konzumuje třikrát denně, přidává do tohoto neobvyklého menu mléčné a fermentované výrobky a také trochu masa.
Jídelníček na jeden den by měl podle doktorky Mihalevy vypadat takto:
- Snídaně: Čaj nebo káva bez cukru a kořenové petržele.
- Oběd: 150 gramů vařeného masa a kořenové petrželky.
- Odpolední svačina: 100 gramů tvarohu nebo sýra a kořenové petrželky.
- Večeře: sklenice kefíru a kořenové petrželky.
Endokrinoložka dodává, že kořen petržele lze během dne konzumovat bez omezení.
„Petrželová dieta umožňuje zhubnout až 10 kg za pár týdnů. Výběrem konkrétního monodietního produktu míříte na velmi krátkodobou a neefektivní cestu k hubnutí. Základem zdravého hubnutí je vyvážená strava s omezením kalorií. Bez ohledu na vybraný produkt, s mono-dietou, tělo zažije nedostatek určitých vitamínů a stopových prvků, protože poměr bílkovin, tuků a sacharidů bude iracionální. To představuje rizika a poškozuje zdraví,“ říká endokrinolog Stanislav Khan.
„Proto je lepší používat kořenovou petržel jako chutné a na vitamíny bohaté dochucovadlo různých pokrmů,“ říká nutriční specialistka.
Více: Doktor: Toto koření dejte do každé polévky – čistí střeva a posiluje klouby
Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!
Podívejte se na všechny nejnovější zprávy z Actualno.com
Více od ZDRAVE:
Co se stane s cholesterolem, když jíte chalvu
Toto ovoce zpomaluje šedivění vlasů, jezte ho alespoň 1x týdně
Jaký je dokonalý rozdíl mezi horní a dolní hranicí krve
Jak vám mohou bramborové klíčky s brandy zachránit klouby?
Nedostatek hořčíku – jak poznat, že jím trpíte
9 potravin pro 100% imunitu v zimě, citron mezi ně nepatří
Káva s kurkumou – jaké jsou její výhody
Lékař odhalil, proč byste neměli jíst jogurt k snídani
Doktor: Tato levná zelenina nahrazuje maso a zabraňuje infarktům
Lékař odhalil, co se stane s cholesterolem, když vynecháte snídani