Kdo může jíst špenát a proč?

1593083959 5ec2d96a53e21.png krásu a zdraví

Špenát je jednou z nejznámějších listových zelenin, která obsahuje potřebné látky pro každého člověka bez rozdílu věku. Tato rostlina se využívá nejen v gastronomii, ale také v lékařství a kosmetice.

14 potravin, které pomáhají s nadýmáním

Jednou z výhod špenátu je, že má antioxidační účinek. Kromě toho se dokáže vyrovnat s nervovými poruchami, léčit nespavost, zmírňovat stres a únavu.

Proč zahrádkáři rádi pěstují špenát?

Tato zeleň je schopna růst v jakýchkoli podmínkách. Špenát je nenáročný, rychle raší, takže i když jej zasadíte v polovině podzimu, objeví se na vašem stole ještě před koncem letošní sezóny. Domácí špenát je samozřejmě mnohem zdravější než koupený v obchodě.

Pozor: pro její pěstování musí být splněno jen několik podmínek. Jedná se o velké množství slunce, minimum hnojiva a mírnou zálivku.

Při správné péči kultura raší tři týdny po výsevu. Profesionální zahradníci zvládnou sklidit několik plodin ročně. Pokud bydlíte v bytě a nemáte zahrádku, nezoufejte, tuto listovou zeleninu si můžete vypěstovat na balkoně nebo parapetu.

Zhubněte rychle a snadno pomocí 2 léčivých rostlin

Jak se špenát používá v lékařství?

Zahradní špenát je dobrý pro lidi všech věkových kategorií. Tento dietní produkt je zvláště výhodný pro osoby trpící cukrovkou, nemocemi nervového systému, anémií, gastritidou, enterokolitidou a vyčerpáním.

Tato listová zelenina navíc působí jako diuretikum, projímadlo a protizánětlivě.

Kalorie ve špenátu – minimum (23 kalorií na 100 gramů), ale obsahuje poměrně velké množství vlákniny, proto jej odborníci na výživu doporučují těm, kteří se chtějí zbavit nadbytečných kilogramů.

Mimochodem, špenát dává pocit sytosti na dlouhou dobu. Antioxidanty, vitaminy C a A, betakaroten a lutein jsou zachovány i v mraženém špenátu.

Špenát dále obsahuje hořčík, draslík, mangan, zinek, měď, kyselinu listovou. Všechny tyto látky jsou nezbytné pro růst a vývoj tkání, pro posílení vlasů a zubů. Špenátu lidé často říkají smeták na střeva, protože z tohoto orgánu odstraňuje škodlivé látky, které se v něm hromadí.

Špenát je vhodný pro těhotné ženy kvůli vysokému obsahu kyseliny listové. Doporučuje se pro muže, protože zlepšuje reprodukční funkce. Zelenina posiluje nervový systém, zlepšuje činnost mozku.

Strava z brambor, ořechů a ryb snižuje bušení srdce

Využití špenátu v kosmetice

Prospěšné vlastnosti špenátu se aktivně využívají v kosmetice. Látky, které obsahuje, dokážou pokožku omlazovat, činí ji elastickou, odstraňují vrásky a odumřelé kožní buňky.

Z těchto důvodů špenátový extrakt často působí jako přísada do pleťových vod a pleťových masek.

Pokud si chcete vyrobit vlastní špenátovou kosmetiku, podívejte se na tyto recepty.

Maska na vrásky kolem očí

V mixéru nebo mlýnku na kávu umelte pár listů špenátu, ze vzniklé hmoty vymačkejte šťávu, smíchejte s olejovým roztokem vitamínu A (ideální poměr je jedna lžička šťávy a 10 mililitrů oleje), přidejte lžičku krém na pokožku kolem očí. Udržujte tuto masku půl hodiny a poté ji odstraňte vatovým tamponem.

Omlazující maska

Nadrobno nakrájený špenát namočte do horkého mléka, aby změkl, poté listy položte na kousek gázy a přiložte na obličej jako obklad. Po půl hodině masku sejměte a pleť otřete pleťovou vodou. Tento postup je zvláště užitečný pro lidi s citlivou pokožkou.

Bělící maska

Namelte lžičku listů šťovíku, špenát, rozmixujte je a přidejte lžičku přírodního jogurtu. Maska se aplikuje na obličej a krk a nechá se 20 minut, poté se smyje teplou vodou nebo ještě lépe mlékem.

9 ovoce a zeleniny, které musíte jíst

Studená maska ​​pro všechny typy pleti

Ze špenátu vymačkejte šťávu a zmrazte na kostičky. Každé ráno si jimi otřete obličej.

Použití špenátu při vaření

Kuchaři nazývají špenát bylinkou pro sílu a zdraví. Používá se téměř ve všech kuchyních světa: do salátů, lehkých polévek, omáček, příloh, jako koření k rybám, masu a těstovinám.

Tato listová zelenina se dobře hodí ke slanině, sýru, rajčatům a muškátovému oříšku. Špenátová šťáva se používá jako přírodní barvivo při přípravě zmrzliny, dortových krémů a dalších pokrmů.

Kontraindikace

Navzdory rostlinnému původu má špenát několik kontraindikací, mezi které patří špatná srážlivost krve, dysfunkce štítné žlázy, narušený metabolismus voda-sůl, onemocnění ledvin a močových cest, dna a revmatismus.

Při užívání antikoagulancií se nedoporučuje užívat špenát.

Pokud hodláte špenát používat na vaření nebo pleťové masky, dbejte na jeho čerstvost.

Pokud zeleninu skladujete při teplotě nad 24 stupňů déle než den, vzniká v ní kyselina dusičná – toxická látka, která může způsobit vážné otravy. Tento toxin také vzniká, pokud do špenátu přidáte cukr.

Špenát je nejen zdravý, ale také velmi chutný. Zařaďte jej do svého jídelníčku, pokud pro něj nemáte žádné kontraindikace a po krátké době se budete cítit lépe./ zdrave.to

Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA