Kolagen: Hovězí versus mořský. Který je výživnější?

Kolagen Bublinky Gel Chemia Clanokw.jpg krásu a zdraví

Lidé si často myslí, že kolagen je výživný zejména pro klouby a kosti. Nejen pro ně. Odbornice a lékárnička on-line poradny Kamila Horníčková vysvětluje mýty a fakta o populární a jedné z nejkupovanějších komodit dnešní doby.


kolagen, bublinky, gel, chemie

Kolagen hraje roli v každé buňce našeho těla, ale výživnější je pro nás hovězí či vepřový, protože má bohatší složení aminokyselin než mořský.




MÝTUS č. 1 1: Mořský je na krásu, hovězí či vepřový na klouby.

Ve srovnání s loňským rokem zájem o doplňky stravy s hovězím kolagenem vzrostl na stránkách MojeLekárna.cz o 43 %. Explicitní dělení na ten pro pleť a ten na klouby ovšem zcela neplatí. „Kolagen hraje roli v každé buňce našeho těla, ale výživnější je pro nás určitě hovězí či vepřový, protože má bohatší složení aminokyselin než mořský. Zjednodušeně to znamená, že tělo si samo vybere, co potřebuje. U každého je to individuální a neznamená to, že bychom ten mořský měli začít ignorovat. I ten má pro náš organismus benefity,“ vysvětluje farmaceutka Kamila Horníčková.

MÝTUS č. 1 2: Kolagen užívají hlavně sportovci a přemotivované krásky.

Je jedno, jde o ženu s potřebou hladké pleti nebo muže sportovce. „Kolagen je nezbytné doplňovat ve stravě a případně iv podobě doplňků výživy zhruba po třicítce. Je důležitý samozřejmě iv dětském věku. Jenže ve formě stravy, například kvalitních domácích vývarů,” vysvětluje lékárnička. Produkce kolagenu u žen podle ní po 30 Roku života výrazně klesá, takže je dobré na něj myslet co nejdříve, je prospěšný nejen pro zdraví a vitalitu pohybového aparátu, ale i vlasů a pleti, hraje velmi důležitou roli v hydrataci organismu.

Množství kolagenu v našem těle se věkem snižuje.

Kolagen-věk Množství kolagenu v našem těle se věkem snižuje.

MÝTUS č. 1 3: Mořský je vhodnější pro vegetariány.

Vegetariáni obvykle nejedí ani ryby, takže pokud se rozhodnou užívat kolagen jako doplněk stravy, z tohoto pohledu jim nemusí vyhovovat ani mořský kolagen. „Pro ně je důležité sestavit si jídelníček tak, aby obsahoval potřebné aminokyseliny, ze kterých si tělo bude vyrábět vlastní kolagen,“ říká Horníčková. Při kontrole zdravého životního stylu je možno lépe sledovat to, zda je daný produkt „grass fed“, tedy pocházející od volně pasoucích se zvířat. „Takový kolagen se považuje za nejkvalitnější a je to na výsledku opravdu znatelné,“ doplnila farmaceutka.

Lékárnička radí, proč kolagen jako doplněk stravy nepodceňovat. Trendy nákupů doplňků stravy s kolagenem ukazují, že zvýšený zájem o něj je vždy na začátku roku a poté na jaře, což může být spojeno s předsevzetím, pohybem a zvýšenou péčí o sebe. Farmaceutka Kamila Horníčková vysvětluje, proč jeho příjem opravdu nemáme podceňovat během celého roku.

FAKT č. | 1: Je důležitý pro naše střeva a trávení.

Špatná nálada, chronická únava, potravinové alergie, nespavost či deprese mohou být spojeny s problémy ve střevech. Kvalitní hovězí kolagen zde hraje velmi důležitou roli. „U syndromu propustného střeva (leaky gut), kdy toxiny ze střeva prosakují střevní stěnou do krevního řečiště, se doporučuje strava s dostatkem kolagenu a L-glutaminu, což jsou aminokyseliny obnovující střevní výstelku,“ vysvětluje lékárnička.

FAKT č. | 2: Kolagen snižuje glykemický index.

Je tomu opravdu tak. Kamila Horníčková jej popisuje jako velmi dostupnou štěpenou bílkovinu s hodnotným výživovým aspektem, která snižuje glykemický index potraviny, do které si jej v práškové formě přidáme – do smoothie, kávy, jogurtu či snídaňové kaše.

FAKT č. | 3: Doplňujte kolagen společně s vitamíny.

Vitamin C, bílkoviny a aminokyseliny podporují syntézu vlastního kolagenu v těle, proto není třeba podceňovat ani doplňování vitamínů a minerálů. Ať už v přirozené formě nebo ve formě výživových doplňků. „Velikou roli zde hraje i vitamin D. Pro správnou syntézu vitaminu D v kůži je třeba se slunci vystavovat pravidelně, byť jen pár minut denně. Syntézu v kůži podporují kromě stravy i potravinové doplňky s obsahem EPA a DHA – rybí olej a krill,” doplňuje na závěr lékárnička.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA